Бисер Петков: Осигурителната система се стабилизира

10:50, 23 окт 19 / Политика 25 2034 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2020 г. показва по-голяма относителна финансова автономност, независимост от държавния бюджет заради увеличаването на приходите от осигурителни вноски", заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който е и председател на Надзорния съвет на НОИ. Той  обобщи пред журналисти параметрите на проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване.

Надзорният съвет на НОИ разглежда проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 г.

Проектобюджетът на НОИ: Актуализират пенсиите, майчинството остава същото

"От проектобюджета на Държавното обществено осигуряване личи, че има ръст на приходите от осигурителни вноски, който е около 580 млн. лева, или 7,8% спрямо събраните за тази година", каза Бисер Петков, цитиран от БТА. По думите му ръстът е резултат от високите равнища на заетост, които се очаква да продължат и следващата година на пазара на труда, и от политиката на повишаване на доходите и в реалния, и в бюджетния сектор.

"НАП събира повече осигурителни вноски, а това като цяло действа стабилизиращо на осигурителната система, защото и в бюджета за следващата година е предвидено около две трети от всички разходи да се финансират от осигурителни вноски , тоест само около една трета да се покрива от държавата", каза Петков, като уточни, че казва "само", защото до преди няколко години пропорциите са били съвсем различни, с много по-голяма степен на зависимост.

Бисер Петков: Предвидено е увеличение на всички пенсии с 6,6% от юли 2020 г.

"Недостигът от средства, които се покриват от държавния бюджет е в порядъка на около 4 милиарда лева, което е около една трета от всички разходи, което е гаранция за относителна финансова автономност и стабилност на бюджета на Държавното обществено осигуряване в сравнителен план", заяви Петков.

"Трайна тенденция е всички фондове, с изключение на фонд "Трудова злополука и професионално заболяване", да са в недостиг, като най-голям е недостигът във фонд "Пенсии". За фонд "Безработица" тази година недостигът е по-малък, като цяло за този фонд се предвиждат и намаления на разходите в следствие на намаление на равнищата на безработица, както и на броя на хората, които имат право на това обезщетение", каза в отговор на въпрос Петков.

При тези приходи, се залагат и по-високи разходи с около 700 милиона лева, основно по-високи разходи за пенсии.

Социалното министерство дава 3 млн. лв. за асистенти за лична помощ

Министърът каза, че заложеното увеличение на пенсиите от 1 юли 2020 г. с 6,7% е възможно както да остане същото, така и да е с по-голям процент. Той уточни, че в проекта на бюджета по правилото на чл. 100, швейцарското правило, е предвидено осъвременяване на всички пенсии от 1 юли с 6,7%. Този процент се получава по това правило спрямо данните към октомври. Съгласно нормата на член 100 Надзорният съвет на НОИ би трябвало следващата година, когато вече имаме отчетни стойности на ръста на средния осигурителен доход , индекса на потребителските цени, да вземе окончателно решение с колко ще бъдат осъвременени пенсиите от 1 юли 2020 г.

"Ръстът на средната пенсия за следващата година е от порядъка на 8% номинално или 30 лева , при очаквани 382 лева средна пенсия за тази година, 412, 28 лева е прогнозата за следващата година. С 6, 7 на сто се увеличават минимални размери както на пенсията за осигурителен стаж и възраст, така и на социалната пенсия за старост , но социалната пенсия за старост предполага отделно решение на МС", каза министърът.

От 1 юли 2020 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 г., включително, се увеличават с 6,7 на сто, от същата дата минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 219, 43 лв. на 234,13 лв. (увеличение с 6,7 на сто), е заложено в проекта. От 1 юли 2020 г. социалната пенсия за старост се увеличава от 132, 74 лв. на 141,63 лв. - с 6,7 на сто. Таванът на пенсиите остава 1200 лева.

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст - 380 лева. Запазва се и режимът за изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама