Зимбабве обяви нов национален празник - Ден срещу санкциите на САЩ

09:45, 23 окт 19 / Свят 25 1762 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите в Зимбабве обявиха нов официален празник на страната, на който хората да протестират срещу санкциите на САЩ.

Т.нар. Ден срещу санкциите ще бъде отбелязван на 25 октомври, обяви и.д. министърът на информацията Амон Мурвира. Той окачестви това решение като шанс "да бъде подчертано още повече значението на този ден за икономическата еманципация и благоденствие на Зимбабве".

Очаква се десетки хиляди хора да бъдат превозени с автобуси до столицата Хараре, където ще се включат в шествие, ще гледат футболна среща между двата най-големи футболни клуба в Зимбабве и ще присъстват на концерт, който ще продължи цяла нощ.

Десетки зимбабвийски представители, включително президентът Емерсон Мнангагва, от години са подложени на американски санкции за предполагаеми нарушения на човешки права на фона на проблемни избори и конфискациите на земя на бялото население.

САЩ казват, че санкциите не са насочени срещу цялото правителство на Зимбабве и не засягат деловите отношения между двете страни. Вашингтон е заявявал също, че САЩ са най-големият източник на хуманитарна помощ за африканската страна, чиято 300 процентна инфлация е втората най-висока в света след тази на Венецуела.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама