Арх. Борислав Игнатов: Ще бъда първият кмет, които ще докаже, че общината може да направи ремонт на рушаща се сграда-паметник на културата

14:50, 22 окт 19 25 1737 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Ако искаме да преосновем нашите институции, нашата демокрация и нашата свобода, трябва културна промяна, заяви лидерът на ДБ Христо Иванов

Среща с творци и граждани на тема култура проведе вчера кандидатът за кмет на София от Демократична България арх. Борислав Игнатов, съобщиха от пресцентъра на Демократична България.

На срещата присъства и част от екипа, разработил културните политики в програмата му – проф. Александър Кьосев,  Александра Стеркова, Мария Ланодова, Васил Гюров. Модератор на срещата беше актьорът и кандидат за общински съветник - Веселин Калановски. 

Лидерът на Демократична България Христо Иванов приветства присъстващите с думите:  „Много се говори за промяна. Всички са агенти на промяната, дори и тези, които досега са управлявали. Но въпросът е за каква промяна се борим. Ние се борим за културна промяна. Това значи духовност, професионализъм, характер и смелост. Само просветеният човек може да бъде истински смел. Само осъзнатият човек може да има истински характер. От тази промяна има нужда нашата страна. Нашата страна не е случайно явление. Тя винаги се е осланяла на едно нещо - просветата. Това е темелът на България. И ако искаме сега, днес, ние да преосновем нашите институции, нашата демокрация, нашите условия за свобода, пак оттам трябва да започнем. Трябва културна промяна“.

Веселин Калановски напомни: „Ние се борим да направим разделно събиране на боклуците в София и това е прекрасно, но без културата на население, което за съжаление продължава да изхвърля найлонови пликчета през балконите в задния двор, голям ефект от това разделно събиране едва ли ще постигнем. Ние сигурно ще изчистим за 4 години въздуха в София, транспортът ще бъде поправен, но това няма да е най-важното, това което не може да се поправи за една, две, три или четири години, е културата на населението. За съжаление последните десетилетия се работи точно в обратната посока и това е напълно разбираемо. Защото един одухотворен човек се управлява значително по-трудно. Един човек със собствено мнение не може да бъде манипулиран лесно“.

Арх. Борислав Игнатов представи идеите си свързани с архитектура и архитектурно наследство: „Аз ще бъда първият кмет, който ще докаже, че механизмът заложен в Закона за културното наследство - община да направи ремонт на рушаща се сграда паметник на културата, е възможен.“  

Според представения механизъм в случаите на недобросъвестен собственик на сграда, архитектурен или исторически паметник, общината има правото да извърши ремонт, да я реставрира и да ипотекира сумата на ремонта срещу собствеността на сградата. Ако собственикът иска да си я откупи, ще заплати ремонта на общината и ще получи една добре реставрирана сграда. Ако просто е зарязал сградата, тя става собственост на общината. Общината може да я обяви на търг или да я ползва за други неща, включително и за културни събития.

Арх. Борислав Игнатов: Основният проблем на София не е трафикът, а корупцията

Професорът по съвременна културология Александър Кьосев отбеляза: “Трябва да си дадем сметка, че промяната в културните политики е не просто нужна, и не просто градивна, и не просто фундаментална ценност. Тя е спешна. Тя е актуална. Защото ако ние не направим нещо, то ще направи нещо с нас. По тази причина  е добре, онези, които поддържат обратните културни норми да издигнат глас. Да говорят на тази тема!“

Александра Стеркова представи най-важните акценти в програмата на Демократична Българя в направление „Култура“:

Реформа на административния апарат, оптимизация и неработещите структури да бъдат затворени, да се обединят, така че да могат да представят комплексна услуга, или да бъдат адаптирани съобразно нуждите на гражданите. 

ОП „Гробищни паркове“ и социална помощ за траурни услуги да бъдат извадени от сектор „Култура“.

Да се направи анализ на дейността на читалищата с цел тяхната оптимизация, включително да се окаже необходимото съдействие, за развитие на културната програма в кварталите, извън централната градска част (към момента бюджетът за читалища е близо 6,6 милиона). 

Горните действия ще освободят пари в бюджета за култура, за да могат да се финансират културната програма и опазване на културно-историческото наследство. 

Арх. Борислав Игнатов ще изведе трафика от града 

Профилиране на общинските театри:

-за целогодишно представяне на международно съдържание в областта на изпълнителските изкуства в програмата на един от общинските театри;

-Създаване на сцена за независим театър и копродукции с млади артисти;

- Създаване на първия хореографски център в страната и партньорство с Министерството на културата за развиването на такъв проект, който да открива и подкрепя нови таланти в сферата на танца;

Да бъде обновена Софийска градска галерия и с фокус върху съвременното изкуство.

Създаване на общинска музикална сцена, посветена на активните хора на София, която да представя целогодишно млади и некомерсиални музикални проекти от цял свят.

Лятна културна програма със свободен достъп в парковете на София.

Създаване на артистичен квартал, като подкрепим усилията на независимия сектор.

Подкрепа на усилията на София филм фест да бъде един от най-силните филмови фестивали в региона.

Освобождаване на места за графити изкуство и засилен контролът при непозволено повреждане на фасади с графити. 

Да се подобри инфраструктурата и транспортните връзки между различните културни институти. В това число и да се пусне специална линия, която да обслужва пътникопотока. Създаване на  културна карта. 

Да се увеличи бюджетът на Програма „Културно наследство“, като в нея се включат и принудителните действия на механизма за реставрация и консервация на недвижимо културно наследство частна собственост, съгласно правилата на Закона за културното наследство (чл. 76).

Да се работи с Националния институт за недвижимо културно наследство за идентифициране и даване на статут на сградите – недвижимо културно наследство. 

Да се надгради поддържаният от общината Регистър на паметниците в София като се включат и недвижимите паметници на културата.

Да се работи за популяризиране на историята на София, в това число исторически обекти, къщи-музеи и знакови локации. 

Да се съблюдава стриктно забраната при ново строителство да не се допуска промяна на архитектурния облик на района. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама