Сблъсъци в Боливия след преизбирането на президента

07:40, 22 окт 19 / Свят 25 2232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хаос настъпи в Боливия, след като избирателната комисия обяви, че президентът Ево Моралес е спечелил изборите на първи тур. Основният опонент на Моралес не призна резултата, а в няколко града гневни тълпи извадиха урните от избирателните секции и ги подпалиха, съобщи БГНЕС.

По неясни причини избирателната комисия спря да обявява резултатите за близо 24 часа. След това разпространи данни, че Моралес води пред Карлос Меса с повече от очакваното - 46,85 на 36,73%. Това беше точно необходимата разлика от 10%, за да може действащият президент да обяви победа.

Само няколко часа по-рано Меса празнуваше, че се е класирал за втори тур, след като преброяването на 84% от гласовете сочеше, че подадените гласове за Моралес не са достатъчно, за да избегне балотаж.

Промяната в съотношението на гласовете и необяснимата пауза в обявяването на резултатите изкараха на улицата хиляди гневни граждани.

В столицата Ла Пас те влязоха в сблъсък с полицията. В южния град Сукре бяха подпалени офиси на избирателната комисия, а в Тариха - разбити много избирателни секции.

Организацията на американските държави, която имаше наблюдатели на изборите, попита комисията защо е спряла да брои гласовете, след като е достигнала до 83,76% от бюлетините.

"Дотогава данните сочеха, че ще има втори тур. Те съвпадаха със статистиката, която имахме ние", каза водачът на мисията на Организацията на американските държави Мануел Гонсалес.

САЩ, Аржентина и Бразилия също изразиха притеснение от спирането на броенето за близо денонощие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама