Има ли exit от сагата Brexit

08:09, 21 окт 19 / Свят 25 2151 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз най-вероятно ще даде поредната отсрочка на Великобритания, заяви пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

„Ако не даде такова отлагане, ЕС би поел отговорността за евентуален Brexit без договор. В тази ситуация при всяка една отсрочка се отварят отново всички опции и сагата Brexit започва отначало“, обясни той.

Борис Джонсън поиска отлагане на Brexit за 31 януари 2020 г.

Вече и в Европа, и във Великобритания хората започват да си задават въпроса – има ли exit от сагата с Brexit“, коментира Кючуков. 

„Отново сме в етап – договор без Brexit. Наблюдаваме поредния кръг на политически маневри и юридическа изобретателност в битката за Brexit. Тя пак се пренесе в Лондон и отново е по оста премиер – парламент. Гласуваната в британския парламент поправка задължава парламентът да приеме цялото законодателство по Brexit, преди да се гласува самият договор. Това означава да не се позволи излизането без договор, както сега – на 31 октомври, така и на 31 декември 2020 г., след края на преходния период“, посочи той. По думите му очакванията са да няма гласуване на самия договор между ЕС и Великобритания, а ако има – то вероятно ще бъде неуспешно на този етап.

Предсрочните избори във Великобритания изглеждат почти неизбежни и такива искат и управляващи, и опозиция“, смята Любомир Кючуков.

Според него вероятността и за втори референдум продължава да съществува. „Втори референдум минава задължително преди това през нови избори и промяна в управлението. При сегашния парламент и правителство втори референдум едва ли може да се очаква“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама