Повишена тревога в Гърция заради опасения за избягали джихадисти

07:22, 21 окт 19 / Свят 25 1586 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С нахлуването на Турция в североизточна Сирия, довело до бягството на джихадисти от ИДИЛ от затворите, охранявани от кюрдските Сирийски демократични сили, гръцките служители по сигурността са поставени в състояние на повишена готовност заради опасения, че терористи от организацията могат да проникнат в Европа, като използват Гърция, съобщи БГНЕС. 

Американските военни се изтеглиха от най-голямата си база в Сирия

Според източници, цитирани от Катимерини, експерти за борба с тероризма от Европол, ще бъдат разположени в граничния регион Еврос на 1 ноември, като част от затегнатите мерки за сигурност с цел залавяне на джихадисти, фигуриращи в базите данни на Европейската полицейска служба. Полицейски източници са съобщили, че служителите в Бюрото за чужденци са актуализирали и активирали така наречените „индикатори за риск“, които се вземат предвид при регистрацията на новопристигнали мигранти и бежанци.

Анонимен полицейски служител е потвърдил че "има опасения от връщането в Европа на така наречените чуждестранни бойци" Той обаче добави, че властите в САЩ и Европа "разполагат с информация и следят кои европейски джихадисти остават", са задържани или са избягали, и могат да се опитат да се върнат у дома.

През август специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри обяви, че 7000 бойци на ИДИЛ са задържани в североизточна Сирия в затворите, охранявани от кюрдските отряди.

Приблизително 1000 от тях са европейски граждани, пътували до Сирия в предишни години, за да участват в „свещената война“ на така наречения халифат, създаден от ИДИЛ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама