Протест в Париж срещу домашното насилие

13:43, 20 окт 19 / Свят 25 876 Topnovini
1
2
3
4

Протест в Париж срещу домашното насилие. Десетки жени лежаха като мъртви в центъра на града. Демонстрацията е опит да се насочи вниманието на обществото към проблема.

Само от началото на 2019 година във Франция, повече от 120 жени са били убити от партньорите си. Протестиращите носеха плакати с портрети на някои от жертвите. Черната статистика е подобна години наред, като дори се отчита ръст на фаталните случаи. Преди месец беше организиран национален форум, за да се търсят решения на проблема. Според организаторите на протеста, не е направено достатъчно.

„Аз съм по-възрастната сестра на Гилен. Тя беше убита през 2017 г. от партньора й. Запали я жива пред 7-годишното им дете. През 2019 г. са убити 121 жени. Това е почти колкото терористите убиха в „Батаклан" и се случва всяка година. Не ни беше предложена психологическа помощ, няма финансова подкрепа за семействата, за да поемат погребението. Нищо. Всяка година толкова убити, колкото в „Батаклан”, каза Сандрин Бушиа, сестра на една от жертвите.

„Имаме нужда от министерство за правата на жените. Да има собствен бюджет и да предоставя, например, места за настаняване на жени, които бягат от домашно насилие. Имаме нужда от истинска, мащабна кампания по телевизията и радиото. Постоянно да известява и да подканя да се обърне внимание на проблема", коментира Фатима Беномар, активист.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани