Скандално: Кандидат-кмет на БСП кани деца на предизборна среща

12:54, 20 окт 19 25 4063 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кандидатът за кмет на Сливен от БСП за България Кольо Милев покани деца на предизборна среща. Из целия град (включително върху таблата по Ларгото, предназначени за агитация на останалите кандидати в надпреварата) щабът на БСП е залепил няколко варианта на покани за събитието в неделния предиобед. В една от поканите дословно пише:

Ген. Кольо Милев кани малчуганите на Сливен и техните родители на предизборна среща-проект за бъдещото моделиране на града ни!

Интересно е как точно невръстните сливналии ще моделират града си и доколко имат визия за развитието на общината. На предизборния материал, макар и насочен към деца, става ясно, че купуването и продаването на гласове е престъпление. По-скандалното е, че за илюстрация на поканата са използвани червени петолъчки, в комбинация с американската комиксова легенда Мики Маус.

Използването на образа е строго регламентирано от Закона за авторското право и сродните му права и се следи изключително сериозно от Disney и лицензодателите му за България. Из социалните мрежи вече има призиви те да вземат отношение по случая.

Втората подобна визия на поканите е насочена към родителите, но на нея отново нерегламентирано присъства героят на Уолт Дисни. Наблюдатели коментират, че това е вероятно първият случай, в който популярният детски образ се използва за политическа агитация.

Същият текст е използван и за третата визия на поканата. На нея три деца си играят с червено хвърчило. Текстът на агитационния материал в този вариант има правописна грешка - нещо характерно за материалите на БСП Сливен от последните дни.

Използването на деца за политическа агитация не се случва за първи път в кампанията на Кольо Милев. Настоящият народен представител от “БСП за България” използва непълнолетни и по време на откриването на кампанията си в Драматичния театър “Стефан Киров”. Тогава местни медии излязоха с материали по темата, а социалните мрежи се взривиха от случилото се.

Практиката деца да се използват в предизборна кампания е отречена още преди години. През годините за подобни нарушения са спирани клипове на “Атака”, а преди четири години ЦИК, СЕМ и Държавната агенция за закрила на детето излязоха със становище по темата, в което се казва:

В навечерието на предизборната кампания за избор на органи на местното самоуправление, апелирамe към всички вас да съхраним децата като не ги въвличаме в политическа агитация. Нека покажем, че интересите на децата и правата им са над всичко и им дадем възможност да живеят и се развиват в спокойна и толерантна среда. Ненакърняването на правата на децата е гарантирано както в редица международни актове, така и в националното ни законодателство. В чл. 11, ал. 1 от Закона за закрила на детето е регламентирано, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие. Ал. 4 на същия член постановява, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности.

Преди началото на предизборната кампания в Сливен няколко от партиите подписаха споразумение за честна и почтена предизборна кампания. От щаба на Кольо Милев документът не е подписан, а представители на БСП присъстваха на събитието демонстративно, за да заявят, че няма да подпишат документа.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама