Кристалина Георгиева подкрепи намаляването на дълга на Сомалия

09:50, 20 окт 19 / Свят 25 1076 Шрифт:
Topnovini

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че подкрепя усилията на Сомалия да постигне намаляване на дълговете си чрез "Програма за силно задлъжнели бедни страни" на Фонда, предаде Ройтерс.

В изявление, разпространено след срещата на Георгиева във Вашингтон със сомалийския премиер Хасан Али Хайре, тя каза, че Сомалия е обещала да осъществи още реформи.   

Външният дълг на африканската страна възлиза на 4 милиарда и 700 милиона долара, което е около 100% от брутния ѝ вътрешен продукт и според Фонда този дълг е неустойчив.

"Уверих премиера в цялостната подкрепа на Международния валутен фонд за усилията на Сомалия да си осигури частично отписване на дълга, включително работа с членовете на фонда за осигуряване необходимите финансови ресурси за изчистване на просрочени задължения към Фонда и да се покрият разходите на намаляването на дълга", посочи Георгиева.

Сериозните разговори за търговските войни и забавящата се световна икономика станаха жертва, след като от мобилен телефон прозвуча песента „Бебешка акула“.

На пресконференцията на МВФ репортер в първия ред получи телефонно обаждане, а мелодията беше вездесъщата детска песен.

На фона на изблик на смях шефката на МВФ Кристалина Георгиева продължи коментарите си хвърляйки поглед към обиждно звънящия телефон.

"Baby Shark" доби популярност от детската класация на YouTube до Billboard Hot 100 по-рано тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама