ТЕЛК ще работи и без специалисти по конкретното заболяване?

09:40, 20 окт 19 25 2026 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предстои важна социална промяна, която засяга ТЕЛК решенията. Правителството постанови да отпадне изискването в комисиите да работят лекари по всички видове специалности.

Проблемът идва от недостига на специалисти в цялата страна.

„Аз не вярвам някой да дойде да работи в ТЕЛК-овете, защото работата е много, а заплащането е много малко”, коментира пред Нова телевизия д-р Никола Петров от Монтана.

За кадровия дефицит в системата на медицинската експертиза признават и здравните власти. „Лекарите специалисти в България са изключително малко на брой и практически няма как да бъдат осигурени в ТЕЛК съставите”, казва и д-р Цветолюба Генкова от дирекция "Медицински дейности" в Министерството на здравеопазването.

Затова от догодина ТЕЛК комисиите ще могат да работят и без специалисти по конкретното заболяване. „С възможност за заменяемост, така че да създадем по-голяма гъвкавост”, казва още тя.

Лекари от ТЕЛК предупреждават, че промените ще доведат до нови проблеми. „Трудности в обективизиране на оценката, тъй като ги няма тези специалисти и това ще затрудни ли повече работата на ТЕЛК-овете. Колкото по-тесни са специалистите, толкова по-обективна ще е оценката”, каза още д-р Никола Петров.

От здравното министерство уверяват, че липсата на тесни специалисти няма да е в минус на пациентите.

„Няма как това да доведе ощетяване. На практика, това, което трябва да решат ТЕЛК съставите е въз основа на една пълна и достатъчно подробна медицинска документация”, категорична е Цветолюба Генкова.

Промяната ще стане факт от януари догодина, а очакванията са времето за придобиване на експертно решение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама