Сиди от ВМРО със сигнал до Външно министерство заради антисемитските коментари от "Демократична България"

16:50, 19 окт 19 / Политика 25 4738 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Нарушени са не само Международни актове, но и българското законодателство. Мълчанието на ръководството на „Демократична България“ го прави съпричастно", категоричен е Сиди в писмо до Националния координатор за антисемитизъм заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Припомняме, че по-рано днес членът на Националното ръководство на ВМРО и народен представител в 44-ото Народно събрание Александър Сиди, направи остър коментар за публикацията на Белев във Фейсбук, която гласи:

„Най – евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно“, което е реална препратка към екстрадирането на милиони евреи по време на Втората световна война към лагерите на Хитлер. Голяма част от тях са намерили смъртта си там по особено жесток начин. Недопустимо е да се правят подобни коментари и то от хора, които се пишат защитници на човешките права, дори и в най – изкривените им форми.

В писмото до Георгиев са цитирани норми от българското законодателство, които са грубо погазени от представителя и кандидат за общински съветник от „Демократична България “ в София Белев. Сиди подготвя и сигнал до ЦИК заради недопустимия език на омразата, използван от екоактивиста.

В сигнала Сиди, който е с еврейски произход, допълва още, че липсата на адекватна реакция от страна на политическите лидери на „Демократична България“ Христо Иванов, Атанас Атанасов, както и на водача на листата и кандидат за кмет на „Демократична България“ арх. Борислав Игнатов е много смущаваща и трябва да се обърне внимание и на текстове от Наказателния кодекс, които се съотнасят към съпричастност на група или общност.

Прилагаме и копие от писмото, изпратено до официалната поща на заместник-министър Георг Георгиев. Документът ще бъде входиран в понеделник сутринта в деловодството на МВнР.

 

ДО 

Георг Георгиев заместник-министър на МВнР 

и Национален координатор за борбата с антисемитизма 

СИГНАЛ 

от Александър Сиди, член на Националното ръководство на ВМРО - Българско национално движение и народен представител в 44-ото Народно събрание на Република България 

Уважаеми г-н Георгиев, 

По силата на решение на Министерския съвет на Република България, Вие сте избран за Национален координатор за борбата с антисемитизма през 2017 г. По Силата на същото правителствено решение е прието и работното определение за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста. То гласи следното:

„Антисемитизъм е определено възприятие за евреите, което може да се изрази в омраза към евреите. Словесните и физически прояви на антисемитизма са насочени срещу евреи или неевреи, и/или тяхното имущество, срещу институции и религиозни обекти на еврейската общност". 

На 1 юни 2017 г. Европейският парламент гласува Резолюция за борба с антисемитизма. Тя призовава държавите членки и институциите на ЕС да приемат и прилагат работното определение за антисемитизъм, използвано от МАВХ, „с цел подпомагане на усилията на съдебните власти и правоприлагащите органи за по-ефективно преследване на антисемитски  и в качеството Ви на заместник-министър на външните работи и като Национален координатор Ви сигнализирам, че на територията на Република България има открити прояви на антисемитизъм и то от хора, които са кандидати за предстоящите местни избори

Такъв е случаят с Тома Белев, кандидат за общински съветник от Демократична България" за Столичен общински съвет. В свой коментар във Фейсбук, под пост отнасящ се за очакваното повишаване на цената на самолетните билети заради влиянието на спорния екологичен феномен Грета Тумберг, г-н Белев написа следното

Най-евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно." 

За мен като човек с еврейски произход това е крайно обидно, неуместно и насаждащо омраза изказване. Коментарът на Белев еявна препратка към екстрадирането на милиони евреи по време на Втората световна война към лагерите на Хитлер. Голяма част от тях са намерили смъртта си там по особено жесток начин. А начинът им на придвижване, именно в „конски" вагони, напълно нехуманно и унизително, е исторически факт. Подобна „шега" е гавра с цялата еврейска общност, не само в България, но и по света. Това е акт, който всъщност обезсмисля действията на българското правителство през далечната 1943 г., с които то спасява българските евреи от геноцид. 

Наред с цитираните европейски разпоредби, у нас също има действащо законодателство, което е грубо потъпкано от екоактивиста

Като например

- Чл. 6. (1) от Конституцията на Република България - „Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права". 

- Наказателния кодекс; Чл. 108. (1) „Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева". 

Чл. 109. (1) „Който образува или ръководи организация или група, която си поставя за цел да извършва престъпления по тази глава, се наказва с лишаване от свобода до дванадесет години, но не повече от наказанието, предвидено за съответното престъпление". 

(2) Който членува в такава организация или група, се наказва с лишаване от свобода до десет години, но не повече от наказанието, предвидено за съответното престъпление. 

- Чл. 162. (1) „Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години ис глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание." 

 

-Чл. 4, ал. 1 от Закон за защита от дискриминацията забранява „Всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност..." и т.н. 

Чл. 4, ал. 2 Закон за защита от дискриминация: „Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства." 

Със сигурност мога да се позова и на други нормативни актове, но предвид ясната нагласа и тенденциозност на написаното, които са видими и от последвалите постове в социалната мрежа от Тома Белев, Ви призовавам да направите необходимото, съгласно Вашите правомощия, за да бъдат защитени правата, честта и достойнството на всички нас, които сме български граждани, но имаме еврейски корени. 

Липсата на адекватна реакция от страна на неговите политически лидери Христо Иванов, Атанас Атанасов, както и на водача на листата и кандидат за кмет на „Демократична България" арх. Борислав Игнатов е много смущаваща и неслучайно по-горе съм цитирал текстове от НК, които се Съотнасят към съпричастност на група или общност. 

С уважение

Гр. София 19.10.2019г. 

Александър Сиди
Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама