ЦИК: Около 17.2 млн. бюлетини са отпечатани за цялата страна за предстоящите избори на 27 октомври

16:09, 19 окт 19 / ИЗБОРИ 2019 25 795 Topnovini
1

Около 17.2 млн. бюлетини са отпечатани за цялата страна за предстоящите местни избори на 27 октомври. Това каза Таня Цанева, говорител на ЦИК по Дарик.

„Най-голямата бюлетина е за София, особено ако говорим за общински съветници. В бюлетината за общински съветници има само цифри, няма имена. Само в лявата част ще има имена на партии, коалиции, независими кандидати, не подкрепям никого, които са в квадратчета. Когато един избирател попълни със син химикал „не подкрепям никого“, гласът е валиден, това е действителен глас, но не се отчита за нито една политическа сила“, обясни още Цанева.

Тя уточни, че за общински съветници има една бюлетина, втора за кметове, там има имената на кандидатите и политическата сила или независим кандидат, отделно има бюлетина за районен кмет. Ще има и четвърта бюлетина за кметство в по-малките около София населени места.

„Бюлетините са отпечатани. Освен това вече тръгнаха към съответните места, които за сега ще бъдат съхранявани в областните управи, в предизборния ден ще бъдат раздадени по секционните избирателни комисии. И при отпечатването и при транспортирането се охраняват от органите на полицията, както и при доставка помещенията се охраняват“, добави още говорителят на ЦИК.

Тя заяви, че не е възможно на изборите да се получи скандал тип Костинброд.

„ЦИК контролира тиража, броя на отпечатването, и когато се изисква допълнителен тираж ние обсъждаме и след дебати предоставяме или не. Преди дни се създадоха подвижните секционни избирателни комисии и се наложи на места да бъдат отпечатани и предоставени допълнително както бюлетини, така и протоколи“, каза още Цанева.

Говорителят на ЦИК счита, че комисията е готова за изборите на 27 октомври.

„Голямата работа вече е свършена, назначени са Общинските избирателни комисии, назначени са секционните комисии. Към този момент няма комисии, в които няма хора. За съжаление в последните два-три дни, неведнъж сме ставали свидетели, когато било политически субекти оттеглят своите членове от секционни избирателни комисии, било самите членове да се отказват. Трудно ми е да кажа защо. Надявам се в тези избори да има по-малко такива случаи“, посочи тя.

„Ние вдигнахме значително в сравнение с досегашното възнаграждение на членовете на общинските избирателни комисии. Ние определихме така заплащането, че то да е свързано с всяка една стъпка. Не просто толкова такъв размер участие в обучение, участие в предизборния ден, в изборния ден, предаване на документите, всичко това е допълнително платено“, обясни още Таня Цанева.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще се възползвате ли от черния петък?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 12 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.