Проверяват сигнал за изборен туризъм в Кресна

19:50, 18 окт 19 25 2025 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата в Сандански е образувала преписка по сигнал за изборен туризъм в Кресна заради рязкото увеличение на адресните регистрации в общината през последната година, съобщи БНР.

Според официалните данни от Главна дирекция ГРАО от началото на годината до края на април новите постоянни или настоящи жители на общината са над 620.

По разпореждане на прокуратурата през последната седмица полицията е извършила десетки проверки на адреси в общинския център и близките населени места. Изискана е документация от общината, разпитвани са и служители от администрацията.

Предизборно: Партия организира екскурзия за 5 лв. до Одрин

Изпълняващият длъжността кмет на Кресна Петър Петров определи ситуацията като напрегната и стресираща в навечерието на местния вот. „С това полицейско присъствие – от една седмица с 4-5 автомобила да обикалят по адресите на жителите на общината, се създава излишно напрежение“, заяви той.

Данните на ГД ГРАО показват, че в края на миналата година регистрациите с постоянен или настоящ адрес в Кресна са 680, а през месец април и май на 2019 стигат до 1275. Което според местната администрация е нормално и законно.

„Не виждам какво лошо има в това, след като законът го позволява. Може би им харесва тук, харесва им дадената община, територия и иска да гласуват за определен кандидат“, каза Петър Петров. Той посочи, че проверка на ситуацията с адресните регистрации в Кресна е правена през месец юни от междуведомствена комисия и в протокола не регистрирано нито едно нарушение.

Според председателя на общинската избирателна комисия Росица Петличка обаче тези регистрации могат да повлияят на изборите. „Искат да изберат кмет на мястото, където всъщност не живеят. Просто законът го позволява“, коментира тя.

По случая прокуратурата в Сандански е образувала преписка, която е изпратена на друга прокуратура да прецени дали има умишлено деяние.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама