Ердоган заплашва с рестарт на операцията в Сирия, ако споразумението не бъде спазено

16:43, 18 окт 19 / Свят 25 1760 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Анкара ще започне отново операцията си срещу кюрдските сили в Сирия във вторник вечерта, ако те не се оттеглят от "безопасната зона", съобщи АФП, цитирана от БТА.

След като вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс дойде в Анкара за преговори с Ердоган в четвъртък, съюзниците от НАТО се споразумяха Турция да спре настъплението си за пет дни в Северна Сирия, докато кюрдските бойци се оттеглят от зоната.

"Ако обещанията се спазят до вторник вечерта, проблемът със зоната за сигурност ще бъде решен. Ако това се провали, операцията ще започне на минутата след изтичането на 120-те часа", каза Ердоган по време на брифинг в Истанбул.

Ердоган: В Северна Сирия не се водят сражения

Той заяви, че турските въоръжени сили ще останат в региона, "защото сигурността там изисква това", добавяйки, че досега няма проблеми.

Сирийски наблюдател за човешки права заяви, че днес е имало турски въздушни удари по село Баб ал-Кеир, източно от Рас ал Айн на границата. Убити са петима цивилни.

Турция стартира трансграничното нахлуване на 9-ти октомври, след като многократно заплашваше да изчисти граничната зона от кюрдските Отряди за защита на населението.

Президентите на Турция и САЩ си разменят съобщения в Twitter

След като американският президент Доналд Тръмп първоначално даде зелена светлина на офанзивата, той отправи многократни заплахи срещу Турция в туитове след международно възмущение. След това изпрати Пенс и държавния секретар на САЩ Майк Помпео с други американски служители в Анкара, за да постигнат сделката, която беше обявена в четвъртък след часове разговори.

Ердоган каза, че "зоната за сигурност" ще бъде 32 километра в дълбочина и дълга 444 километра, но не между Кобане и Тал Абяд. Той добави, че регионът между граничните градове Тал Абяд и Рас ал Айн е разчистен, "но това не е приключило. Процесът продължава".

Само часове преди преговорите между САЩ и Турция, в американските медии се появи странно писмо от Тръмп до Ердоган, в което американският лидер призовава Ердоган да не бъде „глупак“ и предупреждава своя турски колега, че историята рискува да го нарече „дявол“.

Турските медии съобщават, че Ердоган е "изхвърлил" писмото в кошчето.

Президентът на Турция каза от своя страна, че „писмото не е в съответствие с политическата и дипломатическа вежливост, но нашата взаимна любов и уважение не ни позволява да го държим встрани от дневния ред".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама