Франция е осуетила атака, подобна на тази от 11-и септември 2001 г.

14:07, 18 окт 19 / Свят 25 1601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският вътрешен министър съобщи, че разузнавателните служби са задържали мъж за планиране на атака, вдъхновена от нападенията със самолети срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., предаде БТА.

Кристоф Кастанер посочи, че заподозреният е арестуван на 26 септември „в процес на планиране“ на такава атака.

Франция се опитва от няколко години да отговори на израснали в страната джихадисти и чужди екстремисти след серии от терористични атаки в страната. Представители на Париж посочват, че нивото на заплаха от такива нападения остава много високо.

На 3 октомври компютърен специалисти, симпатизиращ на ислямистите, с право на достъп до класифицирана информация уби трима полицаи и цивилен служител, преди да бъде застрелян от друг полицай.

„Точно преди (таза атака) имаше 60-и опит за нападение от 2013 г.“, каза Кастанер. „Индивид, вдъхновен от събитията на 11 септември и самолетите, които унищожиха кулите на Световния търговски център, бе арестуван от нашите разузнавателни служби“, добави той.

Над 230 души бяха убити във Франция от ислямски екстремисти през последните 4 години, като най-значимото нападение бяха координираните атаки в Париж на 15 септември 2015 г. Те бяха извършени от родени във Франция екстремисти, а отговорност за тях пое „Ислямска държава“ в Сирия.

Представители на Париж сега се безпокоят, че десетки граждани на Франция, държани в лагери по кюрдски контрол в Северна Сирия могат да избягат в резултат на турската офанзива и да се върнат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама