Турция става основен донор на армията на Черна гора

13:50, 18 окт 19 / Свят 25 1004 Topnovini
1

Министерството на отбраната на Турция ще стане основен донор на въоръжените сили на Черна гора, за което са предвидени 16 милиона евро за период от 5 години. Средствата ще бъдат изразходвани за производство на военни автомобили за нуждите на черногорската армия и за обучение на персонала в турски военни училища.

Според портала Балканска мрежа за сигурност (www.balkansec.net), около 15,5 милиона евро ще бъдат използвани за производството на автомобилите, а с останалите нас половин милион евро ще бъде финансирано обучението на военни в Турция.

Чрез донирането на армията на Черна гора Турция укрепва присъствието си на Балканите и изпраща политическо послание за добра воля в областта на сигурността. Успоредно с това се оказва подкрепа и на турската военна индустрия.

Помощта за военно обучение е новина, а през тази учебна година първият възпитаник от Черна гора замина на обучение в турската военна академия в Анкара. Програмата му предвижда едногодишно обучение по турски език, след което ще премине 4-годишен курс на обучение заедно с турските си колеги.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани