Британският парламент се произнася по споразумението за Brexit

07:50, 19 окт 19 / Свят 25 1817 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Британският премиер Борис Джонсън ще внесе споразумението Brexit, договорено през седмицата, в Камарата на общините. Европейските лидери вече подкрепиха сделката по време на кризисната си среща в Брюксел. Това обаче далеч не е сигурно, че ще стане и в Лондон, след като британските депутати отхвърляха на три пъти предишни споразумения.

От тяхното решение ще зависи дали и Европейския парламент ще одобри сделката.

Европейският парламент e готов да разгледа новото споразумение за Brexit

Съюзниците на премиера Джонсън от малката Северноирландска демократична юнионистка партия (ДЮП) вече обявиха, че няма да подкрепят компромиса. В него се предвиждат промени в договореностите за Северна Ирландия за промяна на предпазния механизъм, т.е. на т.нар. "бекстоп", който разгневи привържениците на ДЮП и подкрепящите твърд Brexit.

Според лидера опозицията Джереми Корбин новият вариант на договор е по-лош от стария и  трябва да бъде отхвърлен от парламента.

Какво договориха Борис Джонсън и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер:

- Великобритания ще се подчинява на действащото в ЕС законодателство до края на 2020 г., а при необходимост и по-дълго, за да се даде възможност на предприемачите да се адаптират към промените.

- Великобритания ще изплати глоба за напускането на ЕС в размер на около 33 милиарда лири. 

- Правата на гражданите на ЕС, живеещи на територията на Великобритания, и на британските граждани на територията на ЕС ще бъдат гарантирани.

- Северна Ирландия ще бъде включена в единния пазар на ЕС. Спорният план „бекстоп” се отменя. Северна Ирландия остава част от митническото пространство на Обединеното кралство и ще участва във всички бъдещи търговски сделки, сключвани след Brexit.

- Северна Ирландия остава врата към митническото пространство на ЕС. Великобритания няма да налага мита на продуктите, внасяни в Северна Ирландия, ако те не са предназначени за реекспорт.

- Северноирландската асамблея (парламентът на Северна Ирландия, чиято дейност беше преустановена през януари 2007 г.) веднъж на четири години ще гласува дали ще остави в сила новите търговски правила. Решение ще се приема с обикновено мнозинство, като няма да е необходимо мнозинство от гласовете на републиканските и на юнионистките партии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама