Мобилно приложение предупреждава за земетресение

20:00, 18 окт 19 / Свят 25 1752 Topnovini
1

Калифорния лансира първата в страната система за ранно предупреждение за земетресение, която открива сеизмични вълни и предупреждава жителите чрез приложение за мобилни телефони, преди Земята да е започнала да се тресе, предадоха Ройтерс и БТА.

Пет жертви след силния трус във Филипините

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, който призова жителите на щата да свалят приложението MyShake на годишнината от опустошителното земетресение в Лома Приета на 17 октомври 1989 г., увери, че системата е по-усъвършенствана в сравнение с използваните в Мексико и Япония.

"Цената на достъпа до живота се отъждествява с подготовката", каза той на пресконференция в Окланд, хвърляйки поглед към новия мост, който замени срутения при земетресението в Лома Приета, отнело живота на над 60 души в района на залива на Сан Франциско.

Системата, която ползва стотици сеизмични сензори, за да открие сеизмични Р-вълни, може да осигури на жителите 20 секунди, преди да започне земетресението.

Това време може да се използва, за да се изключат газови инсталации или да се отворят вратите на асансьори.

Сеизмичните Р-вълни, които минават през вътрешността на Земята, идват преди повърхностните вълни и са с по-голяма честота по време на труса. Редица животни могат да почувстват Р-вълните, отбелязаха от Американското геоложко дружество.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани