Оставка в СБЖ заради своеволия на ръководството

10:18, 18 окт 19 25 1771 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният секретар на Съюза на българските журналисти Иван Върбанов е подал оставка. Причината е, че Управителният съвет на организацията е с изтекъл срок, но отхвърля насрочване на избори в СБЖ. Това съобщава той в отворено писмо до медиите.

Сегашното ръководство на СБЖ бе избрано на Общо събрание, проведено на 14 – 15 март 2015 г. Мандатът му е четири години. Във всички съдебни актове – и на съда, и в регистъра, ясно е посочена датата на изтичане на мандата – 15 март 2019 година, което означава, че 7 месеца ръководството управлява с изтекъл мандат. Според Иван Върбанов след изтичане на срока на мандата, управителният орган няма право да подписва, преподписва или анексира договори с трети лица и страни.

Той подчертава, че след като изборите са отложени за неопределени срокове, категорично се оттегля от всички постове поради несъгласие с такива тези и решения. Категоричен е, че спазването на върховенството на закона и Устава на СБЖ е над всичко.

В позицията се констатира, че Съюзът на журналистите губи все повече обществения си авторитет, на фона на застаряващ и оредяващ съюзен състав, докато ръководството налага практика на непрозрачност и еднолични решения при разходването на средствата на организацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама