Кристалина Георгиева: Примирието Китай-САЩ не е достатъчно, трябва търговски мир

17:22, 17 окт 19 / Свят 25 1112 Topnovini
1

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева коментира търговската мини сделка между Китай и САЩ и каза, че примирието между двете страни не е достатъчно, и че е необходим търговски мир.

"Наистина е добра новина, че САЩ и Китай разговарят помежду си", каза тя пред журналисти в началото на годишната среща на Международния валутен фонд. "Но не е достатъчно добра. Не се нуждаем само от примирие, имаме нужда от търговски мир".

Тя също така изрази надежда, че "волята ще издържи" за сделка по Брекзит.

По повод сделката Китай-САЩ в сряда американският президент Доналад Тръмп заяви, че все още се подготвя документ. Той напомни, че Китай се ангажира с по-големи покупки на американски износ на селскостопански стоки и направи отстъпки заради икономическия натиск от Вашингтон.

"Те искат да сключат сделка. Те трябва да сключат сделка. Икономиката им е наранена много лошо от това, което сме направили ние и митата", каза Тръмп.

Кристалина Георгиева: Търговските конфликти сриват световната икономика

Пазарите се оживиха в петък, когато беше постигната сделката, което доведе до облекчение след стабилната ескалация в търговския конфликт САЩ-Китай.

Миналата седмица Тръмп приветства пробив по сделка от „първа фаза“, която според него е значителна и включва скок в покупките на американски селскостопански продукти, а също така обхваща интелектуалната собственост, финансовите услуги и валутите.

Коментарите на служители в Пекин обаче предизвикаха скептицизъм относно значението на споразумението.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 135 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.