Дипломатически скандал САЩ - Русия

12:08, 17 окт 19 / Свят 25 1352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трима американски дипломати са били свалени от влак в понеделник, докато пътували за арктически град в Северна Русия, край който имаше инцидент при военни изпитания, съобщи БНР, цитирайки BBC.

Американците пътували за Северодвинск, до който достъпът за чужденци е ограничен. В града има корабостроителница и е близо до полигон за ракетни тестове, в който през август имаше експлозия, довела до повишаване на нивата на радиация.

Русия обяви, че тримата са заявили, че пътуват до Ахрангелск, който се намира на разстояние 30 км.

Русия потвърди освобождаването на радиоактивни изотопи при взрива, убил петима учени

В становище руското МВнР заяви, че американските дипломати са били на официално пътуване и са информирали за плановете си министерството на отбраната. „Само че са казали, че ще посетят Архангелск, а са се оказали напът към Северодвинск. Вероятно са се изгубили, ще подарим на американското посолство карта“, се казва в съобщението.

Русия: Радиацията след взрива в Северодвинск е скочила до 16 пъти

Руската държавна ядрена агенция „Росатом“ призна по-рано, че петима нейни служители са загинали на 8 август в експлозия по време на тест на ядрен ракетен двигатели край селището Ньонокса, западно от Северодвинск. Руското МВнР обяви, че ще изпрати днес нота до посолството на САЩ заради инцидента с дипломатите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама