Отбелязваме Европейския ден за борба с трафика на хора

06:30, 18 окт 19 25 1729 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обявен през 2007 г. по инициатива на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия Франко Фратини, за поредна година всички европейски страни отбелязват този ден, който е важна част от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция и борба с трафика на хора.

Трафикът на хора в световен мащаб представлява сериозно нарушение на човешките права и е свързан със злоупотреба с човешкото достойнство. Като форма на организирана престъпност той подкопава основните принципи на законовия ред и демократичните стандарти на обществото.

Трафикът на хора в България през последните години се увеличава. Данните са на Българският червен кръст в Пловдив и Фондация „Джендър алтернативи”, които работят за превенция на трафика на хора. За седем години сексуалната и трудова експлоатация на български граждани е увеличена три пъти. В същото време броят на заведените дела през годините намалява. Областите, в които се регистрират най-много казуси, са Варна, Бургас, Русе, Благоевград и Пловдив.

Трафикът на хора е определян като съвременно робство и представлява сериозно престъпление, свързано с експлоатацията на хора, които биват третирани като стока за продан. Това е изключително доходоносен бизнес за трафикантите, с печалби достигащи 31 млрд. евро годишно. За жертвите трафикът винаги е съпътстван от насилие, контрол, принуда и фалшиви обещания. За по-голямата част от обществото този проблем звучи нереален или далечен, но това е един от големите рискове в момента в световен мащаб.

Най-много жертви на трафик с цел сексуална експлоатация стават жени и момичета, някои от тях почти деца, но няма застраховани с оглед на възрастта. Младежи и мъже често стават жертва на трудова експлоатация. Една от основните причини всички тези хора да стават жертва на трафик е липсата на достатъчно информация по проблема, какви механизми използват престъпните групи за въвличане в трафик и как се избягват ситуации с висок потенциален риск.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама