Замърсяването на въздуха в Европа надвишава здравословното ниво

15:10, 16 окт 19 / Свят 25 1757 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Почти всеки европеец, който живее в град, е изложен на замърсяване, което надвишава здравословното ниво, сочи доклад на Европейска агенция за опазване на околната среда (EEA).

Лошото качество на въздуха през 2016 г. е довело до най-малко 400 000 преждевременни смъртни случаи в Европа.

"Замърсяването на въздуха в момента е най-големият риск за околната среда, що се отнася до здравето на хората", се казва в доклада.

Авторът на доклада и експерт по качеството на въздуха Алберто Гонсалес Ортис смята, че въпреки че нивото на опасни и вредни частици в градовете намалява, това не се случва достатъчно бързо. Той подчертава, че стандартът на Европейския съюз все още не е достигнат и ние сме далеч от стандартите на Световната здравна организация.

Въздухът в София – мръсен и през лятото

Европейското законодателство изисква държавите-членки да оценят риска от редица замърсители, включително озон и прахови частици, и да предприемат подходящи мерки. През юли Европейската комисия поиска от Европейския съд да предприеме действия срещу Испания и България заради лошото качество на въздуха в тези страни, предупреждавайки, че техните власти не са успели да защитят гражданите си от замърсяване.

През 2017 г. 16 от 28-те държави-членки на ЕС съобщиха за поне един случай, показващ, че тяхното ниво на въглероден диоксид е по-високо от установената от закона средно годишна концентрация в ЕС. Този списък включва Франция, Белгия, Холандия, Испания, Германия и Обединеното кралство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама