Световен ден за борба с остеопорозата

07:30, 20 окт 19 25 1993 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

20 октомври е Световен ден за борба с остеопорозата и протича под егидата на Световната здравна организация и Международната фондация по остеопороза.

Основните послания са за превенция счупванията на кости чрез профилактика, повишаване на осведомеността за специфичните рискови фактори, ранна диагностика и адекватно лечение. За рискова група се считат жените навършили 40 години като с напредване на възрастта заболеваемостта достига до 50%.

Изследването на 3 контролни зони ще се препоръчва на всички пациенти, които вече имат регистрирана намалена костна плътност, тъй като се счита, че в посочените зони загубата на костно вещество е най-прогресивна. Към тези препоръки се обединиха делегатите на последната конференция на Международната фондация по остеопороза.

В същото време изследването на цяло тяло остава златен стандарт за профилактичен скрининг. То установява не само общото състояние на костите в тялото, но замерва и така наречени Индекс на телесната маса, който е показателен както за общото здраве, така и за процесите на обмен на веществата, обект на изследване в ендокринологията.

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост на костите. Последствията са чести фрактури, които могат да бъдат и много сериозни. Светът е изправен пред епидемия от остеопороза - на всеки 30 секунди човек от Европейската общност, чупи кост в резултат от заболяването.

Заболяването е наречено „тихият крадец“, тъй като протича скрито, без каквото и да било симптоматика. Въпреки многото съвременни методи за лечение, заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано. Веднъж възникнало, то променя целия живот на пациента и отнема неговата свобода и спокойствие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама