България и Камбоджа активизират двустранните си отношения

13:08, 16 окт 19 / Политика 25 1642 Шрифт:
Даяна Дюлгерова

България и Камбоджа активизират двустранните си отношения. Такива действия предприеха българският премиер Бойко Борисов и неговият колега Хун Сен. За тази цел бяха подписани редица споразумения за сътрудничество в областта на икономическото, научното, техническото и културното развитие, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. 

Визитата на Хун Сен в страната е първата по рода си за последните близо 40 години. Тя е част от неговата обиколка в Европа, включваща също Чехия и Унгария. Последно двамата премиери разговаряха в Ню Йорк в рамките на 73-та сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации. Тогава те набелязаха конкретни стъпки за засилване на партньорството в приоритетни области.

След 40-годишен пропуск: Премиер на Камбоджа е на посещение у нас

По време на официалните изявления министър-председателят Бойко Борисов заяви, че двете държави трябва да подобрят прагматичните си отношения от миналото. „Камбоджа възстановява посолството си в София. Ако това, което се договорихме днес се изпълни, ще можем и ние да възстановим нашето посолство, но трябва да има резултати“, поясни Борисов.  

Той отбеляза, че двамата са се разбрали да разработят сътрудничество за защита на инвестициите. България се е съгласила годишно да поема стипендиите на 10 студента от Камбоджа, обучаващи се у нас. Премиерът твърди, че завършилите у нас камбоджанци в момента заемат висши държавни постове. Борисов изрази надежда отново да се възродят двустранните отношения между двете страни. „Ние и сега ремонтираме техни танкове, даваме оръжия на добри цени. В тази сфера може да продължим да работим добре“, заяви той.

От своя страна премиерът на Камбоджа Хун Сен благодари на правителството за топло посрещане на водената от делегация. Той заяви, че страната му никога няма да забрави за подкрепата от страна на България по време на геноцида на червените кхмери. „Смятам, че моето посещение ще даде по-добри резултати. Ще постигнем повече и ще разширим двустранните отношения“, каза още той.

В по-късните часове на деня Хун Сен ще разговаря и с българския президент Румен Радев.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама