Съдийската колегия на ВСС: Изказването на Панов за делото „Полфрийман” е недопустим опит за влияние

12:00, 16 окт 19 25 1752 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излезе с позиция по повод изявлението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов отпреди дни. Тогава той отправи призив към вътрешния министър Младен Маринов да пусне Джок Полфрийман. В обръщение до медиите съдия номер едно напомни, че има решение за освобождаването на австралиеца и призова за максимално бързо магистратите от ВКС да решат ще преразгледат ли предсрочното му освобождаване.

"България прекрачи границата, отвъд която законността и правото стават жертва на конюнктурния произвол и политическата целесъобразност", написа Панов. 

„Считаме, че ангажирането на съдебната институция и ползването й като трибуна за изразяване на лично мнение е недопустимо от председател на който и да било съд, още повече от председателя на ВКС”, се казва в позицията на Съдийската колегия на ВСС.

Те определят казаното от Панов като „безпрецедентна и откровена намеса” в работата на съдиите по делото „Полфрийман”.

„Обръщението сочи сериозен дефицит у автора му на усещане за „прекрачване на границата” на законността и етичните норми, важащи за българските магистрати. Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние”, казват още съдиите. 

„Още по-недопустимо е председателят на ВСС да не знае, че висящи дела не се коментират. Да се правят внушения за „беззаконие и произвол”, когато казусът е висящ пред съда и се очаквапроизнасяне по него, е тотална загуба на „професионалното достойнство на тогата” точно в онези моменти, в които Председателят на ВКС би следвало да е облечен с нея и да отстоява законността без страх”, допълват те.

„Призоваваме Председателя на Върховния касационен съд да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професиналния дълг и чест.”

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама