Стресираните жени е по-вероятно да родят момичета

20:00, 16 окт 19 25 2260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако жена се опитва да забременее и иска да роди момче, е препоръчително да релаксира, съобщава вестник "Дейли мейл", като цитира резултатите от ново проучване. Бъдещите майки, които са стресирани, е по-вероятно да родят момичета.
 
Изследването на учени от Колумбийския университет разкрива, че едва една трета от жените, които имат признаци на стрес, като високо кръвно налягане и "ядене от нерви", раждат момчета. Получените резултати не показват, че напрежението в ежедневието може да промени пола на бебето в утробата, пише БТА.

Експерти смятат, че е възможно момчетата да са по-уязвими към хормони на стреса в утробата. Това означава, че е възможно жена да направи спонтанен аборт, без дори да знае, че е забременяла.
 
"Утробата е като първи дом, който е толкова важен, колкото и онзи, в който детето израства, ако не и повече. Проучвания показаха, че момчетата са по-уязвими към неблагоприятна пренатална среда. Това навежда на мисълта, че стресираните жени е по-малко вероятно да родят момчета заради предишна загуба на плод от мъжки пол, като в редица случаи дори не са знаели, че са забременели", заяви ръководителката на изследването Катрин Монк.

Д-р Монк и колегите й събрали данни за 27 индикатора на стрес у 187 жени на възраст между 18 и 45 години, като използвали въпросници, дневници и преценки по време на бременността им. Участничките били разделени на три групи. Едната група включвала жени, които имат здравословна бременност без стрес, другата - участнички, които показват признаци на физически стрес, а третата - жени, които имат признаци на психологически стрес.

Едва 31% от физически стресираните жени и 40% от психологически стресираните участнички родили момчета. Една от 6 жени била психологически стресирана, като известила за негативни емоции, чувствайки се съкрушена или посочвайки лека до средна форма на депресия или тревожност. Сходен брой жени имали признаци на физически стрес, като високо кръвно налягане и склонност към увеличен прием на калории.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама