„Младост” излиза на протест заради заградена зелена площ

17:15, 15 окт 19 / Общество 25 2889 Шрифт:
Topnovini

Инвеститори заградиха градинката между блокове 74, 75, 76, 78, 79А в "Младост 1". Това предизвика недоволство у живущите в блоковете, които тази вечер готвят протест, за да защитят единствената зелена площ в карето, съобщава БГНЕС. 

„Абсурдно е да се строи блок до блок и да няма грам зеленина. Няма как да обясним след това на децата какво е зелен цвят. Стига с тези строежи! Да излязат извън града, но не и в комплекса, който е презастроен”, заявява домоуправителят на вход 3 на бл. 79А.

Тя добавя, че подкрепя единствено там да се реализира заложеният през 2009 г. в Подробния устройствен план за изграждане на частна детска градина, но не и идеята на инвеститорите да построят блок с детска градина.

Главният архитект на „Младост” арх. Стефан Стефанов, който побърза да успокои хората като заяви, че там няма да се строи, защото няма издадено разрешително.

„Имотът, който в момента се загражда, няма заявен проект и вкарване на инвестиционен проект за съгласуване, няма издадено разрешение за строителство. Към момента има само една издадена виза за строителство, издадена от главния архитект на София. Има следваща процедура, която не е завършила, и на този етап няма как да се строи. Явно оградата има друга идея”, коментира Стефанов.

Той обясни, че това е един от имотите т.нар. „горещи картофи” в района, които във времето администрацията е опитвала да вкара в процедура по обезщетяване на собствениците чрез замяна или изкупуване. Архитектът припомни, че в края на април Йорданка Фандъкова е създала работна група, която тя твърди, че ще реши всички проблеми на „Младост”, в която Стефанов не е включен.

„Не мога да отговоря по какъв критерии този имот не е включен в първите пет имота, които бяха гласувани от СОС за замяна. Рано или късно този имот трябва да го обезщетим и се надявам това да се случи в най-кратко бъдеще”, заяви той и добави, че държи този терен да бъде вкаран в списъка с обезщетенията.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама