Нови случаи на Африканска чума в Шуменско

16:15, 15 окт 19 25 2558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови положителни проби за Африканска чума по свинете са регистрирани в Шуменско. Те са взети от диви свине, отстреляни по време на ловен излет край селата Сини вир и Венец, съобщава БГНЕС.

Това е поредният случай на заболяването, установен при диви животни. Във върбишкото село Менгишево бяха открити 19 трупа на глигани, а пробите, взети от тях, показаха наличие на Африканска чума. Това наложи обработване на периметър около огнището и създаване на зони за безопасност.

Според инж. Муса Кязъм, директор ДГС-Върбица, всеки ден има присъствие на служители на Държавно горско стопанство Върбица, които извършват претърсване в подзона А.

Извън подзона А по график ще се извършват претърсвания съвместно с Ловно-рибраското дружество Велики Преслав. Дни след това при редовен ловен излет са отстреляни диви прасета, чийто проби също се оказали положителни. Животните са убити от ловци на 90 километра южно от първото огнище.

Петко Шареноков, зам. Областен управител Шумен, съобщи, че животните са убити в района на рибарските дружинки край Венец и Сини вир.

Пробите на убитите животни са положителни, съобщи д-р Катя Райкинска от ОДБХ-Шумен. "Съвместно с колегите от СИДП и ОБДХ се издирва месото, то е в хладилници, ще бъде събрано, обезвредено и унищожено. Ще се направи и дезинфекция", допълни Райкинска.

През миналата седмица положителни проби бяха взети и от регистриран обект за отглеждане на свине от порода „Източнобалканска свиня“ в Смядово.

Това е третият случай на болестта в стада в региона, като вече са загробени близо 250 животни.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама