Инфлацията в Китай отбеляза тригодишен връх след поскъпване на свинското с цели 69%

11:08, 15 окт 19 25 1888 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Силно поскъпване на свинското месо допринесе за изненадващ ръст на китайската инфлация през септември до близо 6-годишен връх, което може да усложни усилията на властите в Пекин за стимулиране на отслабващата икономика, но също така дава голяма възможност за покупки на повече американски селскостопански стоки - част от договорената "първа фаза" на търговското споразумение между САЩ и Китай, предаде БНР.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Китай нарасна през септември до 3% на годишна база спрямо 2,8% през август и очаквания за повишение с 2,9%, показват данни на Националното статистическо бюро. Това е най-високата китайска потребителска инфлация от октомври 2013-а година насам, като тя вече достигна заложената от Пекин цел за настоящата година "около 3%".

Спрямо месец по-рано инфлацията се повиши с 0,9% след растеж с 0,7% през август, отбелязвайки по този начин 7-месечен връх.

Основна причина за по-високата инфлация е рязкото повишаване на цените на свинското месо с цели 69,3% спрямо година по-рано с оглед на африканската чума по свинете. Избухването на африканска чума по свинете нанесе сериозни вреди на свиневъдния бизнес в Китай - най-големият производител и потребител на свинско месо в света. Това доведе до рязко намаляване и дори до прекъсване на предлагането на свинско месо, което се отрази в много силен ценови ръст - най-рязко повишение на цените на свинското месо от 12 години насам, допринасящо за почти половината от увеличаването на инфлацията през септември.

Цените на хранителните стоки като цяло се увеличиха през септември с 11,2% на годишна база от 10% през август, докато инфлацията на нехранителните стоки отслабна до 1,0% от 1,1%.

Основната инфлация (изключвайки цените на храни и енергия) през септември стабилизира на ниво от 1,5%.

Бързото покачване на цените на свинското и на индекса CPI направи Пекин по-готов да купува свинско месо и свързаните с него селскостопански стоки от задгранични пазари като САЩ. Чрез увеличаване на закупуването на селскостопански продукти от САЩ може да се реши една от основните критики на администрация на Тръмп спрямо управляващите в Пекин, като в същото време се успокоят и цените на храните в Китай.

Според изчисления на "Уолстрийт джърнъл" китайският внос на свинско месо през септември е скочил със 72% спрямо година по-рано и след ръст със 76% през август.

В края на миналата седмица търговските преговори на високо ниво между Китай и САЩ доведоха до частично примирие, известно като "първа фаза" от търговската сделка. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че част от тази "първа фаза" включва покупката от страна на Китай на американски селскостопански продукти на стойност от 40 до 50 млрд. долара, като в замяна на това той отложи планираното ново увеличение от 25% на 30% на митата върху вноса на китайския стоки за 250 млрд. долара, което трябваше да бъде факт от 15-и октомври.

С оглед на продължаващата търговска война, китайските покупки на селскостопански стоки от САЩ спаднаха до 8,6 млрд. долара през 2018 г., което е доста по-малко от средногодишните покупки за 21 млрд. долара в периода между 2012-а и 2017-а година, заяви китайската инвестиционна къща CICC в изследователски доклад в неделя.

В същото време Националното статистическо бюро представи слаби данни за производствените цени. Индексът на цените на производител (PPI) се понижи през септември за трети пореден месец, намалявайки с 1,2% на годишна база след спад с 0,8% през август. На месечна база PPI се повиши с 0,1% след понижение с 0,1% през август. Това е поредно доказателство за продължаваща слабост в китайския индустриален и промишлен сектор.

На среща с управляващи провинциите в понеделник китайският премиер Ли Къцян заяви, че китайската икономика е под засилен натиск на фона на бавното търсене, забавящата се скорост на растеж в някои населени места и покачването на цените на някои хранителни стоки. Той призова местните служители да издържат на натиска и да стабилизират растежа на цените и заетостта, за да изпълнят икономическите цели на Китай за настоящата година.

Вниманието на инвеститори и анализатори е насочено към очакваните този петък важни данни за икономическият растеж на Китай през третото тримесечие. Очакванията са за забавяне на растежа на БВП от 6,2% през второто тримесечие до 6,1% през третото тримесечие, което би било най-слабото темпо от повече от 25 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама