ТЕЛК решения лишават хора с увреждане от чужда помощ

21:30, 14 окт 19 / Общество 25 2012 Topnovini
1

ТЕЛК решения лишават хора с увреждане от чужда помощ. След последните промени в закона лекарските комисии взимат предвид водещото заболяване и често ментални увреждания без физически проблеми се оказват с намален процент.

Такъв е случаят и на Гого, който скоро ще стане пълнолетен, предаде Нова телевизия. Предстои му поредна среща с ТЕЛК комисия. А майка му е притеснена, че след новата оценка на сина ѝ той може да се окаже още веднъж по-здрав и по-самостоятелен… на документи. Както се случва при много хора с увреждания.

„При моя син чуждата помощ беше отнета още миналата година. Пред мен и пред всички нас като родители стои въпроса как детето с увреждане става възрастен без увреждане?”, пита майката Мая Стоицева.

Според промените при експертизите се взема предвид основно едно заболяване, а останалите се добавят като сбор от проценти. Така често новият ТЕЛК оценява само физическите увреждания, които са водещи.

Асистенти се полагат за хората с над 90% увреждания с право на чужда помощ,  за децата с над 50% и чужда помощ, както и над 90% без право на чужда помощ.

От здравното министерство не успяха да отговорят има ли статистика за това колко души са с намалени процент или право на чужда помощ през изминалата година. А близките на хора с увреждания продължават да чакат промени, за да може всеки да получи такава помощ, от която има нужда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани