Столтенберг: Военната операция в Сирия може да доведе до нестабилност в региона

15:45, 14 окт 19 / Свят 25 2045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Провежданата от Турция военна операция в Сирия увеличава риска от задълбочаване на нестабилността в региона и увеличаване на човешките страдания", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на парламентарната сесия на Алианса в Лондон.

Дамаск изпраща армията на границата с Турция в помощ на кюрдите

Той информира за проведените миналата седмица разговори с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, по време на които е изразил сериозното си безпокойство по повод ситуацията в Сирия.

Столтенберг заяви, че очаква Турция да действа сдържано и координирано заедно с другите съюзници в НАТО, за да се запазят „успехите в борбата срещу общия ни враг Ислямска държава”.

Макрон към Ердоган и Тръмп: Турското настъпление в Северна Сирия трябва да бъде спряно

На 9-ти октомври Турция обяви началото на операция „Мирна пролет” в северната част на Сирия, насочена срещу забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). Нанесени бяха въздушни удари по различни сирийски градове по границата между двете държави, а по-късно започна и наземна операция.

Автономната администрация в североизточната част на Сирия заяви в неделя, че е постигнато споразумение със сирийските власти за разполагане на сирийската армия по цялата граница с Турция за оказване на помощ при отбиването на атаките на турската армия и протурските групировки.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама