Макрон към Ердоган и Тръмп: Турското настъпление в Северна Сирия трябва да бъде спряно

21:39, 13 окт 19 / Свят 25 3109 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турското настъпление в Северна Сирия трябва да бъде спряно. Това е заявил в телефонни разговори с Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган френският президент Еманюел Макрон, предаде БТА.

Междувременно САЩ обявиха, че изтеглят 1000 свои войници от Сирия. Оттеглянето предполага вероятно пълно изтегляне от Сирия на около 1000 американски войски, които си партнираха с кюрдите за борба срещу групата на Ислямска държава в Североизточна Сирия, въпреки че Еспър не каза, че американските войски напускат страната.

Преди това Пентагонът изтегли около 30 войници от турската зона за нападение по границата. С ескалацията на насилието, разширяването на турското нахлуване и перспективата за по-объркващ конфликт, всички американски сили по границата вече ще последват този ход. „Имаме американски сили, които вероятно са попаднали между две противникови настъпващи армии и това е много несъстоятелно положение“, каза Еспър. Американците работят пет години с ръководена от кюрди сирийска група, известна като Сирийски демократични сили за борба срещу Ислямска държава. Турция отдавна се противопоставя на американско-кюрдския съюз, тъй като Турция смята елементи от тази сила за терористи, обвързани с бунтове вътре в Турция. пише БГНЕС.

Пентагонът заяви преди началото на операцията, че американските военни няма да я подкрепят, а САЩ изтеглиха стратегически 30 военнослужещи за специални операции от наблюдателни пунктове по маршрута на инвазията на сирийската граница, за да ги предпазят от опасност. Турската офанзива първоначално обхвана област по протежение на границата с ширина около 125 километра и дълбочина около 30 километра. Еспър каза, че оттогава става този фронт става все по-широк и по-дълбок.

Еспър заяви, че е запознат с доклади за стотици затворници от ИС, избягали в резултат на турската инвазия и за зверства, извършени срещу сирийски кюрди от членове на подкрепяната от Турция сирийска арабска милиция.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама