Планински спасители и пожарникари цяла нощ спасяваха пострадал в Беласица

21:14, 13 окт 19 25 3033 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Планински спасители и пожарникари проведоха успешно тежка акция по спасяване на пострадал турист в планината Беласица.

Сигналът в ПСС-Сандански постъпил 5 минути след полунощ в неделя. Обаждането било за мъж паднал от водопад със счупен крак някъде между хижа "Конгур" и х. "Беласица", но без конкретни координати, обясниха ситуацията от отряда на ПСС-Сандански.

Туристите били двама, единият от които се хлъзнал и паднал от водопада, а неговият приятел го търсил доста време преди да подаде сигнала. "Веднага от отряда тръгнахме натам. През това време полиция, пожарна и двама колеги планински водачи, както и хижарите от х. "Беласица" тръгват да ги издирват.

 

Намират ги в много недостъпна скалиста местност. Пострадалият бил паднал от около 15 метров водопад и чупи крака на две места. По насоки на колегите и пожарникарите около 4 часа бяхме при тях. Пострадалият бе имобилизиран, облечен и поставен в носилката. След като видяхме терена, по който нямаше никакъв шанс за транспорт надолу трябваше да изкарваме пострадалия нагоре по склона с денивелация 600 м. И наклон на терена над 45°, сипеи и скали", обясниха ситуацията във фейсбук участващите в акцията.

Те се обадили за помощ, тъй като с наличните хора нямало как да го изнесат. В 4:30 е започнало транспортирането. Към 7 часа пристигнали още 20 пожарникари от Петрич и Сандански. "Със задружна работа и 8-часово носене и дърпане по склона пострадалият бе изведен на пътя, където чакаше линейка", допълниха спасителите. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама