Меркел и Макрон обсъждат въпроса за преговорите на ЕС със Северна Македония и Албания

09:00, 13 окт 19 / Свят 25 2409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще се срещнат в неделя, за да обсъдят въпроса за преговорите на ЕС със Северна Македония и Албания, предаде агенция МИА, като се позова на ДПА.

Според дипломати тази среща е последният шанс Париж да се откаже от блокирането на старта на преговорите с двете страни.

"Надяваме се, че Париж ще преразгледа позицията си и няма да позволи да бъде изолиран в Европа заради вътрешнополитически причини", каза за ДПА дипломат в Брюксел, като добави, че ново спъване на процеса на разширяване може да причини дестабилизация в региона, цитиран от БТА.

Германското правителство смята, че Северна Македония и Албания са изпълнили последните условия, поставени от Европейската комисия.

Според ДПА блокирането на преговорите ще засегне особено Северна Македония, която се съгласи да промени името си, за да деблокира интеграцията си в ЕС.

Агенцията отбелязва, че Германия не е единствената страна, която не е съгласна със становището на Франция, а много други страни членки на ЕС споделят германската позиция.

Франция иска да внесе предложение за нова методология в преговорите за членство в ЕС на Съвета по общи въпроси в Люксембург, което може да доведе до трето отлагане на решението за започване на преговори със Северна Македония и Албания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама