4.4 млн. чуждестранни туристи са били у нас през лятото

10:02, 12 окт 19 / Общество 25 1128 Topnovini
1

2019 година е изключително трудна и пълна с предизвикателства, но с доста положителни резултати. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по БНТ.

Повод за скептицизъм и напрежение е фалитът на туроперстора "Томас Кук". Министърът обясни, че подобно нещо е трудно за предвиждане. На 12 юли от "Томас Кук" са изпратили официални писма, че са сключили сделка с инвеститор и са описали стъпките за оздравяване на туроператора.

„Изключително сериозно разместване се случва в момента на пазара и това неизменно дава своите отражения“, коментира Ангелкова.

Ангелкова: Вършим си работата и го показваме с факти

Преди три дни министърът на туризма е била на среща в Германия с представители на други туроператорски компании. От над 435 000 туристи, които са дошли това лято през "Томас Кук", 200 000 са немци. За миналата година над 800 000 немски туристи са посетили страната ни. И другата седмица на Ангелкова ѝ предстоят още срещи във Великобритания и Германия за договаряне на сезон 2020 година.

„За следващата година ще имаме специален механизъм, който да подпомага организирания туризъм през рекламата с 15 милиона лева“, обясни тя.

Само за месец август 378 милиона са нощувките на хотелите по Черноморието. Това е с 10% повече от друга година. Ангелкова обясни, че юни е бил труден заради изкуствено създадена истерия. От юни до август има над 4.4 милиона чуждестранни туристи. Има лек спад в националните ни курорти. Има ръст при нощувките, което показва, че туристите тази година са останали за по-дълго време.

Германия похвали реакцията на България след фалита на „Томас Кук“

„Посещенията от български туристи по българското Черноморие са с ръст над 5.8% в сравнение с миналата година“, каза още Ангелкова.

Основно туристите, които посещават страната ни, са от Румъния, след това тези от Гърция, на трето място са немските туристи, след това - тези от Турция, от Сърбия, Русия, Великобритания. Над 40 хиляди са китайските туристи, посетили България, това е около 50% ръст спрямо миналата година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани