България и Гърция одобриха Мрежови и Тарифен кодекс за интерконектора

15:15, 11 окт 19 25 2302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ и Регулаторният орган за енергетика на Гърция /РАЕ/ са одобрили Мрежови кодекс и Тарифен кодекс за интерконектора между двете държави. Това потвърдиха за БТА от КЕВР. По този начин се създават процедури за договаряне на съответния капацитет, включително заявяване на капацитет на входни и изходни точки на интерконектора, предава БТА.

Осигурено е пълното финансиране на интерконектора България - Гърция

Мрежовият кодекс съдържа правилата и процедурите за експлоатация на газопровода IGB, правата и задълженията на преносния оператор и мрежовите ползватели. Освен това той регулира процедурите за управление на претоварването; правилата за предоставяне на капацитетни продукти и услуги; процедури за предоставяне на информация, както и публикуване на данни.

Тарифният кодекс на проекта определя тарифата за всички ползватели на интерконектора, която възприема входно-изходния модел. Той определя тарифен механизъм за всички капацитетни продукти, предлагани от проектната компания.

Следващата стъпка пред КЕВР е да лицензира и сертифицира проектната компания "Ай Си Джи Би" като независим газопреносен оператор.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама