Близки връзки между "ало" измамниците и убийците от Негован

14:19, 11 окт 19 25 3597 Шрифт:
Автор: Мария-Антоанета Даскалова

Един от членовете на групата, чиято роля е била на муле, е установено, че е бил в много близки приятелски отношения с обвиняемите за убийството на семейството, чиито тела бяха намерени край язовир в Негован. Това каза говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева по време на брифинг във връзка с продължаващите действия по разследването на организираната престъпна група за телефонни измами от Ветово, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Прокуратурата повдига обвинения на „ало” измамниците от Ветово

"На този етап няма данни и доказателства за съпричастността на "ало" измамника към убийството в Негован. Установени са близки и приятелски отношения с обвиняемите по делото за убийството, но това не означава, че няма да се проверява всяка постъпила оперативна или друга информация“, посочи Милева.

"Установено е и че и един от обвиняемите е бил комшия на "ало" измамника и той много често е пътувал с него на територията на Румъния, като целта на техните пътувания е била да пренасят парите от престъпната дейност от "ало" измамите на територията на Румъния, като много често те ги оставяли в крайпътни канавки, под табели или билбордове, до оживени места.

10 души са задържани при спецакцията във Ветово

„Бяха обединени още шест досъдебни производства от различни прокуратури в страната. Събрани са доказателства, че групата от Ветово действа от декември 2018 година, до момента на неутрализирането й от правоохранителните органи тази сряда", заяви Сийка Милева.

По думите й стана ясно, че по време на операцията са били извършени претърсвания и изземания на 13 адреса, 12 леки автомобила и обиски на лица. "Намерени и иззети бяха над 50 мобилни телефона, 30 СИМ карти, включително и румънски, пластики за СИМ карти, пет газови пистолета с боеприпаси за тях, флашки, таблети, заложни билети, разписки за платежни нареждания, както и голяма парична сума и ценности. Иззети са и осем автомобила, като повечето от тях са изключително луксозни“, допълни Милева.

Тече акция срещу телефонни измамници във Ветово

При претърсването на един от адресите на тавана, скрити в кутия  са били намерени 400 грама тротилова пресовка, вено с шнур и флакон от дезодорант, напълнен с настърган тротил, служещ за взривяване.

"Установено е, че един от членовете съхранява пари от престъпната дейност в жилището, обитавано от неговата баба. Намерена е сумата от 7 000 лева, скрити в чорап в дамска чанта“, допълни говорителят на Специализираната прокуратура.

Милева уточни, че членовете са 8 лица, като всеки от тях е изпълнявал определена роля. „Въртачи – това са били лицата, които са въвеждали в заблуждение жертвите, мулета, както и лицата, които са контролирали мулетата. Има данни, че лицата са криминално проявени, като повечето са осъждани за телефонни измами", допълни тя.

"По случая има данни, че един от членовете на организираната престъпна група, който е играел ролята на муле, освен с телефонни измами се занимава и с кражба на вещи от автомобили, чрез използване на заглушаващи устройства в заключващите системи на автомобилите. Шест от задържаните лица са от град Ветово, като те нямат трудов и осигурителен стаж, това са лица с нисък образователен ценз и принадлежат към етнос бургуджиите. Много от приходите са харчени в казина, ресторант и заведения“, посочи Милева.

''Престъпно придобитите средства са били влагани основно в закупуването на луксозни автомобили, скъпи  имоти и мебели. Много от приходите от престъпната дейност те харчели по казина, ресторанти и заведения. В тази връзка с постановление на наблюдаващия прокурор е възложена данъчна ревизия в качеството им на физически лица, както е и указано на ДНСК извършването на проверка относно законността на притежаваните от тях къщи и строителните книжа, с които са построени“, посочи тя.

"Събрани са доказателства за съпричастност на лицата - шест телефонни измами: три в София, три в Стара Загора в периода от декември 2018 до август 2019 година. Един от случаите е измама на възрастен човек от София, по вече добре познат сценарий: извършителите са накарали жертвата да вярва, че той помага на полицията да се задържат "ало" измамници.

„Убедили са го да се настани в хотел с цел да го изолират и му обяснили, че операцията е много секретна и за целта трябва да се използват пароли. Накарали го да закупи мобилен телефон и СИМ карта, с които да контактува само и единствено с тях. В продължение на три дни те провеждали непрекъснати телефонни разговори с този телефон, като са му внушавали, че участва в мащабна специализирана полицейска операция. В резултат на това жертвата е изтеглила всичките си спестявания. Измамата е за 130 000 лева и ценности“, каза още говорителят Милева.

Жертвите били наблюдавали от мулетата, които от своя страна давали информация на другите членове на групата. Комуникацията между мулето и контролиращите го лица ставало също чрез пароли. „Членовете на организираната престъпна група често пътували до Румъния, откъдето провеждали телефонните обаждания“, посочи още говорителят на спецпрокуртурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама