Протестиращи срещу климатичните промени ще окупират лондонско летище

18:10, 09 окт 19 / Свят 25 2526 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протестиращи срещу климатичмните промени активисти обещаха в сряда да "окупират и затворят" летище в Лондон.

Създадената преди година група ръководи двуседмична глобална кампания, която стартира в понеделник с частично спиране на трафика в градове, простиращи се от Сидни до Ню Йорк.

Основният им фокус е Лондон, където бързо развиващата се група, подкрепена от шведската активистка, тийнейджърката Грета Тунберг, беше сформирана от британски учени, изучаващи ефектите на вредните въглеродни емисии на Земята.

Путин за Грета Тунберг: Осъдително е да се използват деца за лични интереси

Лондонската полиция съобщи, че е извършила над 500 ареста през първите два дни на протести, включващи участници в кампанията, които се залепват за тротоара и се приковават към коли.

"Акцията Fly Today, No Tomorrow ще включва "хонконгски стил" на заемане на сградата на терминала, лежане, седене или залепване пред портите на заминаване и пристигане", се казва в изявление. „Стотици участници вече са се регистрирали да използват ненасилствено телата си, за да затворят летището и са готови да пожертват свободата си за постигане на тази цел.“

Те казаха, че са се насочили към летището в Източен Лондон, тъй като аерогарата планира разширяване за 2 милиарда паунда.

Транспортният хъб каза на своя уебсайт, че е стартирал проект за развитие на стойност 480 милиона паунда, предназначен да удвои размера на единствения си терминал.

От Extinction Rebellion искат правителствата по света да приемат политики за довеждане на вредните емисии до нулево нетно ниво до 2025 г. Великобритания си е поставила като цел постигане на това през 2050 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама