Парламентът подкрепя правителството за условията към Северна Македония

16:09, 09 окт 19 / Политика 25 1207 Topnovini
Снимка: Народно събрание

Парламентът подкрепя условията, които правителството постави към Северна Македония, във връзка с предстоящото започване на преговори за членство в ЕС. Това става ясно от декларация, внесена от групите на ГЕРБ, БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“.

Ето какви условия постави България на Северна Македония

Народното събрание изразява подкрепа преговорите със Северна Македония и Албания за влизане в ЕС да започнат. Тази подкрепа обаче не е за сметка на изопачаване на историческия събития, документи и артефакти, както и на ролята и възгледите на личности от българската история.

Депутатите се противопоставят на „евентуална европейска легитимация на идеология от миналото с подчертано анти- български характер, потискаща правата на българските граждани и на такива с българско самосъзнание“.

Парламентът призовава: Северна Македония да се въздържа от действия за подкрепа и насърчаване на претенции за признаване на „македонско малцинство“ у нас; да се придържа към клаузата в Договора за добросъседство за официалния си език; да прилага договореностите, постигнати в смесената историческа комисия; да прекрати „говора на омразата“ по отношение на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!