МОСВ: Няма животни, за които не се полагат грижи в зоопарковете

10:16, 09 окт 19 25 1871 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От миналата година активно сме започнали контрол в зоологическите градини. В момента никъде няма животни, за които не се полагат грижи. Това каза в ефира на "Тази сутрин" по bTV Валери Георгиев, началник отдел „Биологично разнообразие” в МОСВ, във връзка с работещите без лиценз зоологически градини и липсата на правилна грижа за животните там.

Преди дни от организацията за защита на животните „Четири лапи” алармираха за критичното състояние на лъва Любо от разградския зоопарк. Животното е с наранена лапа и накуцва. Преди време от там бяха спасени и лъвчетата Терез и Масуд, които бяха стъпкани от майка им заради лошите условия на живот и стреса.

Експерт: Няколко зоопарка в страната трябва да бъдат затворени

„Лично съм посещавал зоопарка в Разград, за да видя как се отглеждат животните там. Тогава нямаше никакви проблеми и те бяха спокойни. Това, че има проблем с лапата на лъва е ветеринарен проблем. На всяко животно може да се случи подобно нещо, тъй като те са затворени на определено място и нямат възможност да излизат”, коментира още Георгиев.

По думите му зоопарковете нямат задължението да уведомяват МОСВ за подобни проблеми, тъй като те са ветеринарни и трябва да се взимат мерки на място.

Осем години зоопаркът в Кюстендил е с отнет лиценз, но продължава да работи

„През 2011 г. зоопаркът в Кюстендил бе затворен. В момента кметът на града има наложено наказателно постановление, което той обжалва, за това, че зоопаркът работи без лиценз. Ще вземем мерки, след като наказателното постановление влезе в сила”, уточни Валери Георгиев.

Според Явор Гечев от фондация „Четири лапи” проблемът идва от липсата на контрол, от една страна, и от друга – от изключително наглото поведение на собствениците на тези зоопаркове. „В 90% от случаите това са общините. Има два частни зоопарка, където условията са много по-добри, отколкото в общинските”, коментира той.

Нито един от българските зоопаркове не е член на Европейските асоциация на зоопарковете и аквариумите, което е показателно за състоянието им, уточни Гечев.

„Много погрешно е разбирането, че един зоопарк, ако е регистриран като животновъден обект, това го прави веднага легитимен. Законът за защита на животните забранява отглеждането на големи котки извън зоопаркове и спасителни центрове. Един зоопарк, ако не е лицензиран, то той не е такъв и би трябвало животните да бъдат отнети веднага”, заяви той.

Това, което виждаме в Кюстендил, е скандално, защото голямата „клетка със специалното покритие”, в което ще бъде настанен лъвът, е клетката, в която отглеждаха тигрица, която очевидно е починала вече. Този зоопарк наистина има план за развитие, но в него не се инвестира вече осем години. Животните умират в тези условия и на никой не му пука”, коментира още Явор Гечев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама