Британският парламент се разпусна до 14 октомври

06:58, 09 окт 19 / Свят 25 1857 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският парламент беше разпуснат до следващия понеделник преди речта на кралицата, с която ще бъде оповестена законодателната програма на правителството и ще започне новата парламентарна сесия, съобщи БНР.

Само преди две седмици Върховният съд на страната постанови, че предишният опит на правителството за разпускане на парламента е бил незаконен.

След среща между Джонсън и Меркел: Сделка за Brexit е невъзможна

Председателят на съда лейди Хейл заяви, че с разпускането на парламента за пет седмици в такъв важен момент за страната в светлината на Brexit Борис Джонсън е възпрял депутатите да изпълняват конституционните си функции без разумно основание за това.

Сега случаят е по-различен, защото става дума за рутинно разпускане на парламента само за няколко дни преди речта на кралицата, насрочена за 14 октомври.

Борис Джонсън: Напускаме ЕС на 31-ви октомври каквото и да става

Парламентът беше разпуснат с традиционната церемония без сцени, както при предишното разпускане на 9 септември. Така се сложи край на най-дългата парламентарна сесия в историята на Обединеното кралство, продължила 839 календарни дни.

По-рано от "Даунинг стрийт" обявиха, че преговорите са пред провал, заради неотстъпчивостта на ЕС и че в телефонен разговор с премиера Борис Джонсън германският канцлер Ангела Меркел е заявила, че сделка е невъзможна, ако Северна Ирландия не остане в митническия съюз.

От Брюксел отговориха, че продължават да се стремят към сделка и че има по-важни неща от „играта на обвинения“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама