Историци предлагат как правителството да дефинира „общата история“ със Северна Македония

15:00, 08 окт 19 25 2353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В позиция до медиите историци настояха да се дефинира понятието „обща история“ на България и Северна Македония. Според тях дефиницията трябва да се договори между двете правителства спешно заради: наближаването на заседанието на Европейския съвет за започване на преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване; липсата на гаранции срещу посегателствата на Скопие към българската история в Договора за добросъседство; „видимата безплодност“ в работата на смесената историческа комисия.

Македонският научен институт иска да поставим 8 условия към Скопие

Историците са обезпокоени, че определени среди се опитват да отложат решението на проблемите за неопределено време в хода на преговорния процес.

Те предлагат на правителството следния текст: „Общата ни история има своите корени в Средновековието, развива се чрез борбите ни през Възраждането до средата на ХХ век, защото тогава населението от днешните територии на България и Северна Македония има единно българско национално самосъзнание, цели и идеали. Това се отнася с пълна сила за революционните борби, включително и за характера на Илинденско-Преображенското въстание. В резултат на дългогодишни социални и политически процеси в годините на територията на днешна Северна Македония се оформя нова общност и ние признаваме тази различност“.

Документът е подписан от: проф. д-р Георги Марков, акад. Стефан Воденичаров, проф. д-р Валери Стефанов, проф. д-р Иван Маразов, проф. д-р Светлозар Елдъров, проф. д-р Трендафил Митев, доц. д-р Боряна Бужашка, Андрей Караславов, Явор Цаков и Георги Първанов.

Смятаме, че е важно да се работи системно и в срок от една година да бъдат извършени промени в учебниците, да се преустанови езика на омразата на македонските медии и фалшификациите на историческите факти“, заявиха те.

Северна Македония да признае за Гоце Делчев, ако иска в ЕС

Подкрепяме членството на Северна Македония в Европейския съюз и НАТО, но сме убедени, че проблемите за общата ни история трябва да бъдат решени, за да не бъдат „пренесени“ в Европейския съюз, но което е още по-важно – защото го дължим на паметта на предците ни“, категорични са историците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама