Доктор по компютърни науки от Харвард е носител на наградата "Джон Атанасов"

18:31, 07 окт 19 / Политика 25 2740 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

31-годишният Свилен Кънев, който е доктор по компютърни науки от Харвард, е носител на голямата награда „Джон Атанасов" за 2019 година.

Наградата беше връчена от президента Румен Радев на церемония в Гербовата зала''Дондуков'' 2.

„За мен е чест и удоволствие да споделя своето удовлетворение от нивото на представените разработки. Наред със забележителните научени прозрения, в тях ясно прозира стремежът на нашите млади учени тяхната работа да бъде в служба на хората и на обществото”, сподели Радев преди да връчи наградите. Той отбеляза, че прави впечатление, че в болшинството от тези разработки се акцентира върху стимулиране на предприемаческата активност и то с отворен код, даващ възможност за разширяване на бъдещите бизнес начинания, предаде БГНЕС.

Кънев е на 31 години. Той има десетки публикации, цитирани над 500 пъти във всички големи списания и световнозначими конференции. В момента Свилен Кънев е старши софтуерен инженер в Google. Има бакалавърска, магистърска и докторска степен по компютърни науки от Харвард. Основният му научен интерес и принос е в областта на компютърните архитектури - на границата между хардуер и софтуер, предаде БТА.

Носител на Грамота в категорията Награда "Джон Атанасов" - подгласник на победителя, е инж. Светлин Пенков, на 29 години, за изключителните му успехи със собствена разработка. Пенков е доктор по роботика и изкуствен интелект от Единбургския университет. Научните интереси и работа на Светлин Пенков са фокусирани върху пресечните точки между роботика и изкуствен интелект.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама