Фалшива новина за отвлечени деца подпали ромската общност в Сливен (Обновена)

12:29, 07 окт 19 / Политика 25 3722 Topnovini

Фалшива новина за прибрани ромски ученици от ОУ “Братя Миладинови” и ОУ “Юрий Гагарин” в Сливен създаде психоза, накарала редица родители да приберат децата си от учебните заведения. Между 10:30 и 11:00 роми са нахлули в учебните заведения, за да приберат отрочетата си. Директорите на двете училища са алармирали полицията.

Провокацията се случва в деня, в който в Сливен на посещение е министърът на образованието Красимир Вълчев.

Организацията за всяване на страх у ромската махала върви от няколко дни. Емисари, приближени до кандидата за кмет Кольо Милев, обикалят квартал “Надежда” и плашат ромите, че децата им ще бъдат прибрани насилствено заради т.нар. Стратегия за детето - документ, който все още никой не е видял, обсъдил и приел на каквото и да е равнище.

Снимката е скрийншот от профила на Йоско Йосков. След излизането на новината видеото е свалено от профила на Йосков, заедно с още няколко други от протеста в "Надежда", сред което и видео, в което роми обясняват, че ще продължат да правят деца, тъй като българите не правят. Йосков обаче агитира за протест пред Общината, видно от следващото видео, от друг фейсбуук профил:

Паралелно с политическата агитация и озвучаване с песните на Емил Димитров, които Столетницата традиционно използва, ромски активисти обясняват на жителите на квартала, че у нас ще бъде приложен т.нар. Норвежки опит. На събирането в квартала са раздадени транспаранти “Децата са дар от Бога”, “Долу ръцете от децата” и “Стоп на Норвегия”, а говорителят обяснява, че през 2050-та година България ще изчезне, “ако този закон влезе”. Отправят се призиви към правителството, а събитието се заснема с мобилни телефони от роми с екипи “Червени войводи”.

 

Вие ще гледате филм на ужасите”, добавя основният говорител по време на мероприятието и обяснява на съгражданите си, че децата ще бъдат взети от родителите им и ще бъдат дадени на “човек от третия пол”.

Из града се говори, че ромските тартори са получили нареждания от щаба на кандидата за кмет Кольо Милев. Миналата седмица той прояви силна загриженост от случващото се в ромската махала и насочи послания специално към жителите й. На последните местни избори Милев има най-силни резултати именно там.

Ромските тартори организират протест пред Общината на 12 октомври. На събитието ще се обявят срещу документа, който на практика не съществува.

Междувременно, друг от кандидатите за кметския престол - Стефан Радев, излезе със специално видеообръщение, в което призовава сливналии да не се поддават на провокации и да не спират децата си от училище:

 

Междувременно, из социалните мрежи се появяват сигнали за подобни случаи и протести в други части на Източна България, във Велико Търново, Перник и други.

След излизането на материала, част от видеата, които споделихме, се трият от авторите им в социалните мрежи. Редакцията на ТОПНОВИНИ обаче пази запис от тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!