Калоян Паргов: БСП няма да търси решение на проблемите в София през вдигане на данъци и такси

19:15, 06 окт 19 25 2370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП няма да търси решение на проблемите в София през вдигане на данъци и такси. В бюджета на столицата има достатъчно пари. Това заяви лидерът на БСП-София и водач на листата на социалистите за общински съветници Калоян Паргов по bTV.

"Става въпрос за 1,7 милиарда лева, които трябва да бъдат харчени ефективно, по различен начин от досегашния, коментира той. - Много е важно да има контрол върху разходването и качеството на изпълнението на проектите. Тогава Столична община ще постигне резултати".

Калоян Паргов посочи вътрешнокварталната инфраструктура като един от големите проблеми, които трябва да бъдат решени в града. "В София, а и в "Надежда", където живея, състоянието на улиците е много далече от стандарта на европейска столица, каза той. - Още преди 4 години, когато ние заговорихме за тези проблеми, и кметът Фандъкова, и Вили Лилков, го поеха като ангажимент. Но досега нищо не направиха. А решение има, трябва само да бъдат отделени достатъчно средства от бюджета и да се работи усърдно в тази посока".

На въпроса за референдумите, Калоян Паргов отговори, че има много теми, чието решение подлежи на допитване до гражданите. "Ние досега сме предлагали три референдума", припомни той. "Единият беше за "Софийска вода" - за или против концесията, за презастрояването в "Младост" и за изграждането на инсталацията за горене на RDF гориво в ТЕЦ "София". И трите предложения категорично бяха отхвърлени".

Според лидера на БСП-София, трите теми все още са на дневен ред и гражданите на столицата биха могли да си дадат мнението чрез организиране на референдум. "Защо да не ги питаме за това как да бъдат харчени средствата от бюджета на София - дали да ги насочим към кварталите или да продължи инвестирането им в големите инфраструктурни проекти от типа на "Граф Игнатиев" и "Дондуков". Те на практика се оказаха айсберга, в който се удари титаника ГЕРБ в последната година", коментира Калоян Паргов.

"В крайна сметка дължината на големите пътни артерии в София е много по-малка от тази на вътрешнокварталните улици. А в кварталите ние живеем, там прекарваме по-голямата част от свободното си време, там се спъваме в дупките или настъпваме някоя плочка след дъжд и си мърсим обувките. Мисля, че е време, след 30 години, общината да стане майка и за кварталите".

Калоян Паргов добави, че транспортът в София трябва да бъде бърз, качествен и достъпен. "Ние бихме върнали цената от един лев на билета за градския транспорт, заяви той. - Столична община разполага със средства да дотира градския транспорт. Важно е също да успеем да качим повече хора в метрото, това е голямо достижение за София, няма спор. В кварталите трябва да има довеждащ транспорт, за да може повече граждани да го използват".

Калоян Паргов коментира и темата, свързана с таксиметровите услуги. "Разбира се, всеки иска повишение на цената на услугата си, но отсреща трябва да има качество. Трябва да питаме и хората, които използват тези услуги, какво е мнението им. Нужен е открит диалог, експертен разговор, който трябва да бъде проведен в Комисията по транспорт в Столична община и в него да участват всички ангажирани страни", заяви той.

Водачът на листата на БСП за общински съветници засегна и демографския проблем. "Столична община има косвено влияние върху него, каза Паргов. - Тя трябва да създаде достатъчно добри условия за това младите семейства да планират бъдещето си тук, в София, както и раждането на децата им. Общината трябва да осигури място за всяко дете в градина или ясла, което очевидно не се случва вече години наред, въпреки че се хвали с построени детски градини, а раждаемостта пада".

На финала на разговора Калоян Паргов коментира и декларацията на "Движение България на гражданите" от тази седмица. "Приемам я като леко изнервяне в рамките на кампанията", каза той. "Но нека да не се изнервяме, а да работим. Кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София е печеливша и всеки, който я подкрепя, трябва да даде най-доброто от себе си за крайния успех".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама