Папа Франциск: Икономическият модел на хищничество съсипва околната среда

14:39, 06 окт 19 / Свят 25 1705 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Папа Франциск отслужи литургия в базиликата "Свети Петър" във Ватикана, с което откри официално триседмичен съвет на епископите (синод) от девет страни в района на Амазония, предадоха световните агенции.

Ватиканът покани 184-ма епископи и свещеници от Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Гаяна, Перу, Суринам и Венецуела, а също от Френска Гвиана. Те ще обсъдят спорни теми, включително ръкополагането на сключили брак мъже, и ще гласуват нови мерки. В синода ще вземат участие също експерти от района, които са извън Църквата. В съвета ще участват и жени свещеници, но те нямат право да гласуват, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Сред основните теми в дневния ред са опазването на околната среда и икономическата експлоатация на ресурсите, както и положението на коренното население в страните от района.

В проповедта си днес папата каза, че е опечален от пожарите, опустошили наскоро Амазония, подпалени "от унищожителни интереси". Този вид унищожителен огън цели да изпепели многообразието и да уеднакви всички и всичко, заяви Светият отец, цитиран от Франс прес.

В работен документ, подготвен за срещата, се казва, че "Майката Земя" трябва да бъде защитена от един "икономически модел на хищничество и съсипващо околната среда развитие, който убива и плячкосва, руши и опустошава, изхвърля и замърсява".

Франциск, първият папа от Латинска Америка, превърна климатичните промени и социалната справедливост в ключови въпроси на папската си служба. Той твърди, че разбиранията му за екологичните и социално-икономическите диспропорции са в пълно съзвучие с учението на Католическата църква.

Никое от решенията, взети на синода, нямат задължителен характер. Франциск е този, който в крайна сметка ще реши дали и какви промени да направи въз основа на препоръките, дадени от участниците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама