КНСБ: 200 млн. лв. са необходими още за здравеопазване

12:45, 06 окт 19 / Общество 25 1508 Шрифт:
Topnovini

„Колективният трудов договор (КТД) в здравеопазването трябва да бъде разпрострян и да стане задължителен за всички, включително и за частните болници. За следващата година са необходими поне още до 200 млн. лева“, каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В понеделник - Световния ден за достоен труд, КНСБ организира национален протест на здравните специалисти с апел за достойно заплащане.

Проф. Коста Костов: Крахът на здравеопазването ни е близо

„КТД дава нивата, които трябва да бъдат достигнати за срока му на действие. Неговата цел е да организира и да ориентира всички по места в болниците. Нивата бяха подплатени с не малко пари, които бяхме договорили в бюджета за 2019 г. Парите сме ги договорили на макрониво. Целият проблем, който всички се опитваме да решим вече 10 месеца, но съвсем неуспешно, е как тези пари да стигнат до хората. От това идва и напрежението в съсловието“, допълни Димитров.

Останаха ли излъгани медицинските сестри?

По думите му ръстът може да бъде постигнат със средствата, дадени досега – около 86 млн. лева, отпуснати по различни канали, плюс още една финансова инжекция в размер на до 200 млн. лева. „С около 15% трябва да бъде увеличен единният стандарт в училищното и в детското здравеопазване. Второто парче от системата са здравни заведения, финансирани от Министерството на здравеопазването. Там трябва минимум 10-12% увеличение. Голямата група от хора в държавните, в общинските и в частниците болници, които се финансират през бюджета на НЗОК, за там трябват 160-200 млн. лева“.

Според Пламен Димитров оставка на министъра, независимо кой е той, не е решение на проблема, „защото този министър е поставен в проблем, забъркван през последните 20 години“.

Ананиев: Няма основание да подавам оставка

КТ „Подкрепа“ ще търсят директен диалог с властта. Медицинската федерация към КТ „Подкрепа“ няма да подкрепи протеста на 7-ми октомври

„Лимитите трябва да отпаднат, защото те са пречка за болниците. Искаме увеличаване на сумата, която е от БВП, както и увеличаване на стойността на 1 час нощен труд, защото в момента за това се плащат стотинки, а ние държим заплащането на час нощен труд да стане 0,5% от минималната работна заплата“, заяви Соня Върбанова, председател на медицинската федерация.

Сред исканията на КТ „Подкрепа“ са болниците да не са търговски дружества, а частните лечебни заведения да не работят с НЗОК.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама