Русия и Куба обмислят създаването на център за радиационна обработка на селскостопанска продукция

14:40, 05 окт 19 / Свят 25 1199 Topnovini
1
2

В Хавана беше подписано споразумение за реализиране на проект за създаване на многофункционален център за радиационна обработка на селскостопанска продукция в Куба.

От руска страна документът беше подписан от заместник-генералния директор на руската корпорация „Росатом” Николай Спаский, а от кубинска – от първия заместник-министър на науката, технологиите и околната среда Хосе Фидел Сантана.

Събитието се състоя в присъствие на премиера на Русия Дмитрий Медведев и президента на Република Куба Мигел Диас-Канел в рамките на двудневното посещение на Медведев в Куба на 3-4 октомври 2019 г.

ЕС смекчава ограниченията за внос на японска храна, въведени след аварията във Фукушима

Споразумението открива възможност за изграждане на многофункционален радиационен център на базата на съвременните технологии, предлагани от „Росатом”, чиито доставчик е дъщерното предприятие Rusatom Healthcare.

В центъра ще се извършва радиационна обработка на селскостопанска продукция, което ще позволи да се увеличат сроковете за съхранението ѝ, да се повиши качеството на доставките за вътрешния пазар и туристическата сфера, както и да се увеличи експортният потенциал на страната. Центърът ще може да бъде използван и за стерилизация на медицински изделия, фармацевтични препарати, козметична продукция и др.

При успешна реализация на проекта, ще бъдат проучени възможностите за създаване на мрежа от подобни центрове в Куба.За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани