Турция започва военни операции по въздух и земя в Сирия

13:15, 05 окт 19 / Свят 25 1247 Topnovini
1

Турция може да започне нова военна операция в Северна Сирия в най-скоро време, „може би днес, може би утре“, това заяви президентът на страната Реджеп Ердоган в реч пред партийния елит на Партията на справедливостта и развитието по време на политически лагер край Анкара.

Ердоган уточни, че плановете на Турция за действие са готови и уточни, че тя ще проведе военна операция срещу района на изток от р. Ефрат в Северна Сирия по суша и въздух, съобщава БНР. 

"Отправихме всички видове предупреждения относно района на изток от р. Ефрат. Бяхме достатъчно търпеливи. Виждаме, че тези патрули по въздух и суша са само приказки. Отговорността на съюзниците ни е ясна – признавате или скритите под името Сирийски демократични сили ПКК и Сили за защита на народа за терористични организации, или не ги признавате, това изяснете. Подготвихме се, плановете ни са готови, дали сме необходимите заповеди. Ще извършим операцията по суша и въздух".

Турция и САЩ започнаха съвместни патрулни операции в Северна Сирия

Според турския лидер в тази зона ще могат да бъдат настанени около 2 млн. сирийски бежанци, напуснали страната си.

В предните дни редица групировки от въоръжената сирийска опозиция се обединиха под името Сирийска национална армия и заявиха, че ще подкрепят усилията на Анкара „за борба с тероризма“. В обединението обаче не участват някои от радикалните ислямистки групи като „Хаят Тахрир аш-Шамс“ в Идлиб, а също така съществуват и проблеми с координацията между отделните милиции.

Очаква се именно т. нар. Сирийска национална армия да бъде едно от остриетата на евентуална турска офанзива на изток от р. Ефрат срещу разположените там кюрдски сили.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани